maar ziet ook voordelen van kasaardbei

Meerderheid Nederlands panel wil geen aardbei in de winter

Nederlandse supermarkten moeten stoppen met het aanbieden van aardbeien in de winter. Dus géén import én géén aardbeien uit de kas. Dat is wat 86 procent van een door Radar gehouden testpanel met 2500 deelnemers vindt.

Het consumententv-programma stelde de vraag: 'Moeten Nederlandse supermarkten ook stoppen met het aanbieden van import- en kasaardbeien in de winter?' De polldeelnemers gaven als redenen bij hun antwoord voornamelijk duurzaamheid, maar ook de smaak, versheid, prijs en het steunen van de lokale markt op.  

Met hun vrij eenduidige mening sluit het panel aan bij o.a. een actie van de Franse supermarktketen Carrefour, die besloot geen verse aardbeien in de winter meer aan te bieden. Overigens een actie die door de directeur zeker niet 'moraliserend' bedoeld is.

Gewasbescherming
Overigens zijn er onder de respondenten ook mensen die enkel de importaardbei afwijzen. Dit o.a. vanwege een vermeend hoger gewasbeschermingsresidu of 'gif'. NVWA-cijfers bevestigen dit, schrijft Radar, bij de resultaten. "Uit de cijfers blijk dat producten uit Nederland het minst vaak de toegestane waarden overschrijden. Veel verschil met producten van elders binnen de EU zit daar de laatste jaren niet meer in. Bij producten van buiten de EU wordt vaker een overschrijding aangetroffen."

Nefyto werd er ook naar gevraagd. Of een product in het seizoen is, maakt volgens Nefyto niet uit wat bestrijdingsmiddelen betreft, omdat je het seizoen nabootst in een kas. Toch denken veel respondenten dat het wat smaak betreft wel uitmaakt, merkte Radar. 

Bekijk hier de resultaten. 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven