Europese aardappelmarkt (week 6)

Franse industrie koopt weinig

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: verschillende fabrieken blijven kopers om in de beperkte behoeften te kunnen voorzien, maar de markten blijven vooral dynamisch door de vraag naar aardappelen om de ontbrekende contractpartijen aan te kunnen vullen, met name via tussenhandel. Door de lage temperaturen en de stijgende prijzen, is het aanbod (zeer) klein.

Bintje, Fontane, Challenger: prijzen van tussen de 6,00 en de 7,50 €/q, waarbij de hoogste prijzen worden berekend voor de aardappelen die nodig zijn om aan de vraag op basis van de contracten te kunnen voldoen. Stevige markten. 

Bintje plant: weinig handel, maar stevige prijzen. De kleine maten aardappelen zijn moeilijk te vinden (bijna geen aanbod). Nederlandse/ Franse/Belgische fabrieken, klasse A, geleverd maart 2021, per 10 ton, in big-bags exclusief btw:
Maat 28 - 35 mm: tijdelijk geen prijsdopgaven wegens gebrek aan aanvoer;
Maat 35 - 45 mm: prijzen van tussen de 52,00 en de 54,00 €/q, stevige prijzen.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

Nederland
De markt blijven stevig en de prijsstijgingen zetten zich voort onder invloed van de stijgende prijzen in België en Duitsland. Het aanbod dat tegen de prijzen die vóór nieuwjaar is afgezet was vrijwel nihil. De hervatting van de activiteit in de fabrieken begin januari en de noodzaak om de onder contract ontbrekende partijen aan te vullen (zowel van de telers als van de tussenhandelaren) activeerden de vraag en stuwden de prijzen op. De geplande biedingen (offertes) zijn onlangs gedaan: van 7,00 €/q voor de aardappelen voor onmiddellijke levering tot 12,00 €/q voor de aardappelen voor juni.

Voor industrieaardappelen liggen de prijzen nu tussen de 5,00 en de 8,00 €/q, afhankelijk van het ras.

De binnenlandse consumptiemarkt zijn niet zo schaalbaar en de prijzen blijven steken tussen de 9,00 en de 14,00 €/q voor kruimige rassen en tot 16,00 €/q voor vastkokende rassen.

De export is nog niet terug op het niveau van vóór Kerst, de handel blijft traag en de prijzen staan ​​onder druk. De telersprijzen liggen tussen de 5,00 en de 6,50 €/q.

Frankrijk
Industriemarkt: voornamelijk dynamisch door vervangingsaankopen van ontbrekende partijen op basis van contracten (tussen de telers of via de tussenhandelaren). De industrie koopt weinig (op basis van een prijs die altijd rond de 5,00 €/q ligt) en er worden contracten gebruikt met korte of geen opzegtermijnen.

Voor de export blijft de handel in ongewassen aardappelen ingewikkeld, maar de vraag naar rode rassen blijft bestaan. Italië en Spanje zijn aan het kopen, met prijzen die licht gedaald zijn in Italië en stabiel zijn in Spanje. De Oost-Europese landen zijn nauwelijks aanwezig.

Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
Versmarkt (vroege en halfvroege aardappelen): de prijzen van vastkokende rassen zijn ongewijzigd gebleven: 10,83 €/q (10,83 €/q, voorlaatste prijsopgaven) en ook ongewijzigd gebleven voor kruimige en bloemige rassen: 10,25 €/q (10,25 €/q, voorlaatste prijsopgaven). Dit geldt echter niet voor de aardappelen uit krattenopslag - gekoelde pallets met een hogere prijs € 3 (zie REKA-prijsopgaven in de tabel hieronder!)

Industriemarkt: stevige markt met opnieuw stijgende prijzen: tussen de 7,50 en de 8,00 €/q voor Innovator (tussen de 6,50 en de 7,00 €/q vorige week), voor Challenger/Agria tussen de 7,00 en de 7,50 €/q (tussen de 6,00 en de 6,50 €/q vorige week) en voor Fontane tussen de 6,50 en de 7,00 €/q (tussen de 5,50 en de 6,00 €/q vorige week). Vaste prijzen voor chips-/fritesrassen van tussen de 7,00 en de 11,00 €/q.

Biologische aardappelen: de telersprijzen zijn ongewijzigd gebleven en liggen rond  de 41,00 €/q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen. Verwachte stijgingen...

De lockdown stimuleert de consumptie van aardappelproducten
In 2020 is de consumptie van diepvriesfrites door huishoudens met 19% gestegen ten opzichte van die van 2019. Gemiddeld betaalden de consumenten voor frites zo'n 1,65 €/kg, ofwel 7 cent minder dan een jaar eerder, maar 10 cent meer dan in 2018. De consumptie van croquettes steeg met 16%, terwijl die van chips/frites 15% was. De chips kosten de consumenten gemiddeld 6,79 €/kg (minder dan 3 cent). Voor biologische producten was sprake van een toename van de fritesaankopen 46% met een gemiddelde prijs van 6,63 €/kg (4 keer hoger dan die voor conventionele aardappelen) en de biologische variant van frites is afgezet tegen een prijs van gemiddeld 15,72 €/kg.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald  

Groot-Brittannië
De gemiddelde prijs voor zeldzame soorten voor de week die eindigde op 30/01 (W03) was: 13,53 £/q, 14,89 €/q. Een daling van £ 3,31 / q (-2,4%).

Behalve de consumenten in lockdown blijft de verpakkingssector de belangrijkste bron van de vraag naar aardappelen. Hoewel de verhandelde partijen aanzienlijk verschillen, krijgt Maris Piper op groothandelsmarkten, een premie op de witte rassen, zowel in de verpakkingssector als in de verwerkende sector. De schillers en de industrie worden nog steeds geconfronteerd met de gevolgen van de sluiting van een groot deel van de horeca. De prijzen zijn stabiel gebleven, maar de partijen vallen nog steeds tegen.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven