Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IFG maakt met succes einde aan jarenlange patentbeuk in Zuid-Afrika

Na jaren van bittere rechtszaken is voor International Fruit Genetics (IFG) eindelijk een einde gekomen aan de inbreukprocedure waarmee zij IP-rassen in de Zuid-Afrikaanse regio Westkaap wilde beschermen. 

In 2010 sloot IFG een aantal licentieovereenkomsten met een druiventeler in Paarl en andere aanverwante bedrijven. Volgens de bepalingen in de overeenkomst mocht de betreffende teler een aantal van de IFG-rassen planten, telen en vermarkten, wat een aantal jaren probleemloos verliep. 

Tijdens een inspectie stelde IFG echter vast dat de teler illegaal een aantal rassen had vermeerderd en dat hij een IFG-ras teelde voordat de rechten van dit ras beschermd waren in Zuid-Afrika. Bij nader onderzoek ontdekte IFG dat de teler tijdens een bezoek aan de boomgaarden van IFG in Californië een stek van het ras had meegenomen naar Zuid-Afrika, waar de stek was geënt, vermeerderd en vervolgens op commerciële schaal werd geteeld. 

Vanwege het onrechtmatig handelen van de teler heeft IFG alle overeenkomsten beëindigd en de teler verzocht om het gebruik van het IP-plantmateriaal onmiddellijk te staken en het te vernietigen door de ranken tot onder de entplaats terug te snoeien. Helaas weigerde de teler hier gehoor aan te geven waardoor IFG zich genoodzaakt zag drastische maatregelen te nemen, waaronder het bevriezen van de bankrekening en het aanklagen van de betreffende partij wegens het niet naleven van de uitspraak van de rechtbank. 

Toen de teler zich realiseerde dat IFG verregaande acties zou ondernemen om haar intellectueel eigendom te beschermen, stemde hij in met het verzoek om de ranken van alle IFG-rassen terug te snoeien.

Deze zaak betekent een groot succes voor IFG en alle andere eigenaren van kwekersrechten. Het respecteren van deze rechten stelt veredelaars over de hele wereld in staat om te blijven investeren en zo de toekomst van de druivensector veilig te stellen. 

"We hebben een lange weg afgelegd maar zijn blij dat de zaak nu voorbij is," zegt Andy Higgins, directeur van IFG. "Onze IP-rechten vormen de kern van ons bedrijf en we moeten deze dan ook beschermen. Mocht hier aanleiding toe zijn, dan zullen we niet aarzelen om elders ter wereld dezelfde stappen te ondernemen."

Publicatiedatum: