Kenia vraagt subsidie aan van 5 mln euro voor onderzoek naar pootaardappelen

Kenia heeft bij het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD) een subsidie van Sh656 miljoen (bijna 5 mln euro) aangevraagd om het onderzoek naar de teelt van pootaardappelen te stimuleren. Het doel is de huidige lokale teelt te verbeteren, zodat het land minder afhankelijk wordt van invoer. Op dit moment is Kenia afhankelijk van Nederland voor de import van pootgoed voor de aardappelteelt, omdat het land zelf nauwelijks genoeg produceert om aan telers te leveren.

"We telen niet genoeg pootgoed in het land en moeten het altijd importeren voor vermeerdering voordat we het aan de telers verstrekken. Met de subsidie en het onderzoek zullen we zelf knollen van goede kwaliteit kunnen oogsten om in onze behoeften te voorzien," aldus landbouwminister Hamadi Boga.

Prof. Hamadi legde ook uit dat Kenia afhankelijk is van landen als Tanzania om aan de vraag naar aardappelen te voldoen, omdat de huidige variëteit die telers verbouwen niet voldoet aan de vereiste kwaliteit voor het maken van bijvoorbeeld Franse frietjes.

In een artikel op businessdailyafrica.com wordt uitgelegd dat de vraag naar Keniaans pootgoed jaarlijks 30.000 ton bedraagt, maar dat het land slechts 6.700 ton produceert, omdat de meeste telers de oogst van het vorige seizoen recyclen om als pootgoed te gebruiken, wat de oorzaak is van het tekort waarmee het land kampt. Het land brengt jaarlijks ongeveer twee miljoen ton aardappelen op, hoewel het potentieel heeft om tot acht miljoen ton op te brengen.

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven