Vraag naar Poolse appelen was sterk in januari

"Het was de beste januarimaand in jaren"

"Polen heeft al een week met serieuze sneeuwval te maken, waarbij het kwik zo nu en dan tot  -30 graden Celsius daalt. Het is nu nog te vroeg om te zeggen wat de impact hiervan zal zijn op het volgende Poolse appelseizoen maar terugkijkend op de maand januari, kunnen we zeggen dat het de drukste januarimaand in jaren is geweest. Normaal gesproken trekt de vraag naar appelen aan na Fruit Logistica in Berlijn maar aangezien de vakbeurs is uitgesteld, was er meteen sprake van een sterke vraag."

Volgens Emilia Lewandowska, office manager bij de Poolse appelexporteur Fruit-Group, heeft het bedrijf een zeer goede maand achter de rug. "Er kwamen veel orders van onze klanten binnen en dat betekent dat we veel meer appelen hebben verladen dan normaal in deze periode van het jaar. Januari is doorgaans een erg rustige maand omdat mensen wachten op Fruit Logistica in Berlijn. De vraag trekt meestal pas na de vakbeurs aan maar nu deze is uitgesteld, kunnen mensen zo lang niet wachten."

"Dit seizoen hadden Poolse supermarkten moeite om sinaasappelen in te kopen en dat leidde tot een sterkere lokale vraag naar appelen," legt Lewandowska uit. "We zagen een sterke vraag op de binnenlandse markt in Polen. Er waren problemen met de beschikbaarheid van sinaasappelen en daarom besloten supermarkten om appelen naar voren te schuiven als alternatief. Dit betekent dat we goede aantallen appelen op de lokale markt afgezet hebben en daarbij ook nog eens meer hebben geëxporteerd dan anders in deze tijd van het jaar. Ons bedrijf zal nog tot maart blijven exporteren naar veraf gelegen markten en tot eind juni naar markten in Europa. Na deze tijd wordt het wat riskanter, met name voor de verre markten, vandaar dat we wachten tot het nieuwe seizoen in september weer begint."

“We merken momenteel dat het moeilijker is om aan Royal Gala-appelen te komen omdat sommige telers ze in koelhuizen hebben opgeslagen. Deze beperkte beschikbaarheid heeft eraan bijgedragen dat de prijs van dit ras is gestegen. De prijzen van de andere rassen zijn sinds oktober stabiel of in sommige gevallen iets gestegen," zegt Lewandowska tot slot. 

 

Voor meer informatie: 
Emilia Lewandowska
Fruit-Group SP.z.o.o.
Tel: +48 603 303 488
Email: biuro@fruitgroup.pl  
www.fruitgroup.pl 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven