Lupinebonen van eigen bodem tijdens Wereld Peulvruchten Dag

Op 10 februari is het Wereld Peulvruchten Dag. Topchefs zetten op verzoek van Lekker Lupine de nog onbekende lupineboon van Nederlandse bodem op de kaart. De Verenigde Naties heeft deze dag ingesteld, omdat peulvruchten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een gezonde voeding en omdat peulvruchten zorgen voor verbetering van de bodemvruchtbaarheid en een positieve invloed hebben op het milieu.

Biodynamisch teler André Jurrius van Ekoboerderij De Lingehof teelt al lupine sinds 2008. Hij is daarmee de koploper in Nederland die de boon graag populairder en groter wil maken. In 2020 richtte hij samen met marketeer Marieke Laméris van Proeflab Wageningen Lekker Lupine op. Lekker Lupine trekt telers, chefs en consumenten aan, het platform geeft concreet invulling aan (en wordt genoemd als voorbeeld in) de Nationale Eiwitstrategie en Europese Farm2Fork strategie. 

In 2021 gaat een groeiende groep biologische telers Lupine telen, is er veel interesse voor productontwikkeling groeit de Lekker Lupine community met onder andere het initiatief van boer Henk van Bijzonder Brabants. Hij start ‘Lupine uit de Peel op de kaart’ om mee te helpen om lupine van eigen bodem bekend te maken als lokale, duurzame voedselproductie.

Makkelijke en lekkere recepten
Lokale Lupinebonen zijn nu nog op beperkte schaal te koop in glazen potten in supermarkten onder het label Machandel en Smaakt en soms ook als gedroogde lupine. Maar wat maak je ermee? Vanaf Wereld Peulvruchten Dag deelt Lekker Lupine recepten van koks en liefhebbers op hun website delen. 

‘'Lupine is voor ons nieuw, en biedt veel kansen", aldus Jan Willem Bloem van De Waldhoorn in Otterlo. Hij is een van de koks die met deze boon een recept maakte. "Deze tijd gebruiken we met ons personeel om nog beter vegetarisch en veganistisch te koken. We zien dat de vele toeristen die we op de Veluwe ontvangen niet alleen de streekproducten zoals wild van de Veluwe waarderen, maar ook vaker plantaardig willen eten. En hoe mooi is het dan om de lupine boon te serveren die hier uit onze achtertuin komt?"

Kennis delen over lupine
Communicatie over de vele voordelen van lupine is essentieel. Dat blijkt uit onderzoek naar de voorkeuren van consumenten dat studenten van Wageningen Universiteit in opdracht van Lekker Lupine uitvoerde. "Wanneer mensen weten dat ze met hun eetpatroon bijdragen aan hun eigen gezondheid, een gezondere bodem, een beter klimaat en een goede prijs voor de boer raken ze nieuwsgierig en willen ze de lupineboon uitproberen. Mits er goede recepten voorhanden zijn. Daarom maken we het eten van lupine makkelijk en delen we vanaf nu de lekkerste recepten op www.lekkerlupine.nl."

Waarom lupine eten?
“Waar smaakt lupine naar?” Dat is vaak de eerste vraag die mensen stellen. “En hoe groeien ze dan?” volgt snel daarna. Op andere plekken in de wereld is lupine al een geliefd ingrediënt omdat het een allrounder in de keuken is. Je kan er zoet en hartig mee maken. De boon heeft een licht nootachtige smaak met een stevige bite. Lupine onderscheidt zich met deze structuur van andere peulvruchten die vaak wat meliger smaken. Qua voedingswaardes is  het een topper. Het behoort met ruim 36% eiwitten tot het meest eiwitrijke gewas en bevat alle essentiële aminozuren in ook nog eens de hoeveelheid die wij nodig hebben, aldus onderzoeker Udo Prins van het Louis Bolk Instituut.

Voor meer informatie: www.lekkerlupine.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven