Sylvain Brault, Association Angélys:

"We willen de aanwezigheid van de Angys-peer op de Franse markt vergroten"

De eerste Angys-perenboomgaarden zijn in 1999 geplant. “Het Angys-ras is ontwikkeld bij INRA in Angers en is ontstaan uit een kruising van de Doyenné du Comice-peer, bekend om de verfijnde smaak en het malse vruchtvlees en de Doyenné d'Hiver-peer, een wat meer rustieke peer,” legt Sylvain Brault, teler en voorzitter van de l’Association Angélys uit. “Het duurde ongeveer dertig jaar om tot deze rassenkeuze te komen die tot doel had de Passe-Crassane-peer te vervangen, die werd gekenmerkt door een korrelig uiterlijk en een zekere zuurgraad. Deze peer was erg populair bij de derde en vierde generatie, maar is veel minder populair onder de jonge mensen van nu. Zij geven eerder de voorkeur aan de Angys-peer.”

"De Angys-peer is een Franse peer die op Frans grondgebied wordt geteeld"
De Angys-peer wordt voornamelijk geteeld in de Loire-vallei. “De eerste aanplant vond plaats in Orléans. Behalve in de Loire-vallei is de peer te vinden in het noorden van het land en in Picardië, historisch gezien teeltgebieden van de Conference-peer. De Angys-peer is een interessant alternatief voor dit ras, die ook wordt geteeld in België en Nederland, speciaal voor consumenten die vooral een Frans ras willen kopen. Dit is de belangrijkste reden waarom we veel vertrouwen hebben in deze soort. De Angys-peer is een Franse peer die op Frans grondgebied wordt geteeld en dus perfect beantwoordt aan de verwachtingen van de hedendaagse consumenten."

"We hebben de afgelopen drie jaar veel vooruitgang geboekt bij het verfijnen"
Vroeger luidde de slogan van de Angys-peren als volgt: "Uitstekend en voor een lange tijd". “We hebben dit inmiddels aangepast, omdat 'lange tijd' verwarrend kon zijn. We doelde op de lange houdbaarheid van de peren, wat een echt pluspunt is voor zowel de verkoper als koper. Vóór we het ras op de markt brachten, hebben we veel aandacht besteed aan verfijning en de afgelopen drie jaar zelfs nog meer."

"We brengen de Angys-peren pas in januari op de markt"
Hoewel de oogst van de Angys-peren aan het eind van de zomer plaatsvindt, worden deze pas in januari op de markt gebracht. “We hebben ervoor gekozen om de peren pas in januari op de markt te brengen omdat er vóór december te veel concurrentie is in de vorm van de aanwezigheid van andere perenrassen. Bovendien worden de peren nooit vóór 15 december geconsumeerd, omdat Angys-peren een koude periode nodig hebben om alle smaakkwaliteiten volledig te kunnen laten ontwikkelen. En het is natuurlijk heel belangrijk om het seizoen te beginnen met kwaliteitsfruit. We verwachten het seizoen in mei af te ronden.”

 

"De Angys-peer is een peer die graag wordt geteeld"
Hoewel de Angys-peer erin is geslaagd populair te worden onder de jongere generaties en zij de peer zowel rauw als gekookt consumeren, is de Angys-peer ook populair onder de telers. Zij weten de peer te waarderen om hoe deze zich gedraagt in de boomgaarden. “Het teeltproces verloopt heel regelmatig. De bomen zijn erg prettig om mee te werken en zijn met de hand uit te dunnen. Aan het eind van de zomer verkleuren ze en krijgen ze een mooie koperkleur. Hoewel de opbrengst een gevarieerd assortiment aan maten biedt dat aan alle behoeften voldoet, zijn de peren over het algemeen echter wel vrij vlezig.”

"Ons bedrijf is nog klein, maar we willen op basis van de kwaliteit van onze peren graag groter worden"
Op dit moment wordt in Frankrijk ongeveer 111 hectare aan Angys-perenboomgaarden aangeplant, waarvan meer dan 5.000 hectare met alle soorten peren. Dit vertegenwoordigt 2% van de perenbomen in Frankrijk.

Dit seizoen is 3.600 ton geoogst op een totaal van 124.000 ton Franse peren, alle rassen samen. "Ons doel voor de komende jaren is om de teelt van de Angys-peer in Frankrijk verder te ontwikkelen. We streven naar 200 hectare grond tegen 2023, een opbrengst van 4.500 ton in 2022 en van 8.000 ton tegen 2027. We zien graag dat de Angys-perenmarkt een premiummarkt blijft. "Ons bedrijf is nog klein, maar we willen op basis van de kwaliteit van onze peren graag groter worden."

Voor meer informatie:
Sylvain Brault
Association Angelys
Sylvain73brault@gmail.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven