Spaanse agrosector profiteert van durfkapitaal

Volgens gegevens van de Spaanse Vereniging van Kapitaal, Groei en Investeringen (Ascri) beschikken Spaanse private-equityfondsen over 4.500 à 5.000 miljoen euro voor investeringsdoeleinden. Een belangrijk deel van dat geld richt zich op Spaanse agrovoedingssector, die tijdens de pandemie een van de meest resistente sectoren is gebleken.

“Er is een groeiende vraag naar verse producten, zowel in Spanje als in Europa. De beperkende factor is uiteraard het beschikbare teeltareaal. Tot op de dag van vandaag is de toeleveringsketen nog steeds zeer gefragmenteerd, wat de winnende projecten nog veel mogelijkheden biedt om verder te groeien, zowel in het conventionele als biologische segment”, zegt Enrique Salamero, partner bij AZ Capital.

Een van de grootste voorbeelden is de oprichting van Citri & Co door Miura Private Equity. Deze citrusgroep, de grootste in Europa, heeft onder meer Martinavarro en Frutas Esther gekocht en opgenomen in zijn zogenaamde Frutas-fonds, dat beschikt over €350 miljoen en als missie heeft om een partner te zijn voor zakenmensen op het Iberisch schiereiland.

Een van de meest recente operaties die in 2020 in Spanje werden uitgevoerd, is de toetreding van Partners Group tot Rovensa ter waarde van €1.000 miljoen. Dit bedrijf, dat sinds 2016 in handen is van het Britse beleggingsfonds Bridgepoint, is toonaangevend in Spanje op het vlak van gewasbeschermingsmiddelen. De eigenaren besloten om verdere groei te genereren met de overname van het Zuid-Afrikaanse Oro Agri.

Vorig jaar werden ook andere kleinere overnames ondertekend door GPF Capital, Nazca en Label Investment. Het gaat bijvoorbeeld om een verwerkingsbedrijf van kant-en-klare uien (Eurocebollas) of een bedrijf gespecialiseerd in de teelt en distributie van citroenen en granaatappels (Frugarsa).

En in januari van dit jaar trad MCH samen met SanLucar Fruit toe tot het in Castellón gevestigde citrusbedrijf Llusar.

Kopers gezocht
Op dit moment zoeken twee andere Spaanse agrobedrijven een koper: Alvinesa en Sustainable Agro Solutions (SAS).

Alvinesa, dat in handen is van Artá, de risicokapitaalonderneming van de groep March, is sinds begin vorig jaar te koop. Rothschild heeft het proces nieuw leven ingeblazen en Artá verwacht tot €350 miljoen te krijgen, zo publiceerde de Spaanse zakenkrant CincoDías op 6 oktober.

Kunstmestproducent Sustainable Agro Solutions (SAS) heeft aanbiedingen van circa €150 miljoen op zak. PAI, Artá, ICG en Stirling hebben volgens voornoemde krant de laatste fase bereikt.

Ook het Murciaanse bedrijf Frutas Maripi is op zoek naar een financiële investeerder om de slagkracht van de onderneming te vergroten, naar het voorbeeld van Moyka (in handen van ProA Capital) en Frutas Esther.

Bron: cincodias.elpais.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven