Laser ongevaarlijk voor dieren

Lasers verminderen door vogels veroorzaakte schade aan gewassen

Vogels kunnen een probleem vormen voor sommige telers van gespecialiseerde tuinbouwgewassen, maar er zijn aanwijzingen dat het gebruik van lasers de schade aanzienlijk kan beperken. Zo heeft Gazzola Farms in 2018 een vogelafschriksysteem met lasers geïnstalleerd, dat een vermindering van de aanwezigheid van vogels tot 90% laat zien, zonder dat de dieren daar schade aan oplopen.

Het familiebedrijf, dat in 1932 in de buurt van Melbourne is opgericht en een van de belangrijkste groententeeltbedrijven van Australië is, heeft lasers ingezet om vogelschade aan zijn selderij- en slagewassen te voorkomen.

Gazzola Farms, gelegen op het Mornington Peninsula in Victoria, teelt jaarrond, waardoor de kans dat ongewenste gasten het teeltbedrijf binnendringen, toeneemt. Momenteel beheren Dean Gazzola en zijn broer Alex meer dan 500 hectare, maar het hoge opbrengstpotentieel van de gewassen is ook aantrekkelijk voor dieren. Gazzola Farms kon daardoor maar zo voor 200 dollar aan sla verliezen als er foeragerende eenden op bezoek waren geweest.

Foto: EE Muir and Sons

Na enige tijd te hebben gezocht naar een effectieve oplossing, vond het bedrijf een geautomatiseerd laser vogelafweersysteem via EE Muir and Sons (een Australische partner van Bird Control Group, een fabrikant van laser vogelafweermiddelen).

De nieuwste Avix Autonomic Mark II is een volledig geautomatiseerd laser vogelafschrikmiddel. Het werkt door een laserstraal te projecteren om indringers af te schrikken zonder enig gevaar voor het dier. Als de groene laserstraal beweegt, vliegen de vogels binnen enkele seconden weg uit het gebied.

Voor meer informatie:
www.vogelverschrikkershop.nl

Bron: thescottishfarmer.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven