Zuid-Afrikaanse fruittelers bezorgd over gevolgen van nieuw minimumloon

Gisteravond heeft de Zuid-Afrikaanse minister van Arbeid het nieuwe minimumloon in het staatsblad bekendgemaakt. Voor werknemers in andere sectoren van de economie gaat het om een stijging van 4,5% met ingang van 1 maart 2021, maar voor werknemers in de land- en tuinbouw betekent het een stijging van 16% ten opzichte van hun vorige minimumloon van € 1,04/uur.

Landarbeiders hebben nu recht op een minimumloon van € 1,20/uur, zoals aanbevolen door de National Wage Commission. Dit is belangrijk omdat het volgens BusinessInsider de eerste keer is dat het minimumloon van landarbeiders gelijk is aan het nationale minimumloon.

Het effect van de inflatie van de voedingsprijzen, dat vooral in arme gezinnen sterk voelbaar is, heeft een rol gespeeld bij de verhoging.

Driekwart van de leden van de commissie steunde eind vorig jaar deze verhoging, terwijl leden die het bedrijfsleven vertegenwoordigden, aanraadden het minimumloon aan te passen aan het huidige inflatiepercentage.

Dit is het standpunt dat ook door de georganiseerde land- en tuinbouw wordt gesteund. AgriSA heeft verklaard "geschokt" te zijn door de aankondiging, die bovenop andere tegenslagen in verband met Covid-19 voor met name kleine en middelgrote tuinbouwbedrijven komt.

Jannie Strydom, CEO van Agri Western Cape, in haar reactie op het nieuws: "Hoewel veel vaste werknemers in de tuinbouw reeds meer dan het minimumloon verdienen, kan deze sector zich geen verhoging met 16,1% van één productie-input veroorloven. De verhoging komt er als gevolg van de nadelen die de Covid-19-regelgeving heeft gehad voor de tuinbouwsector." 

Volgens het persagentschap GroundUp heeft de Looncommissie vorig jaar als argument naar voren gebracht dat het vorige minimumloon onder de armoedegrens van € 187/maand voor een huishouden van vier personen lag.

Arbeid en management zijn goed voor meer dan 35% van de inputkosten van druiventeeltbedrijven
Volgens het Bureau voor voedsel- en landbouwbeleid vormden arbeid en beheer vorig jaar de grootste kostenpost op een druiventeeltbedrijf, met een gemiddelde van 34% in Orange River, 40% in Hex River Valley en 41% in Berg River.

De druiventelers waren ongerust wat betreft het nieuws over het nieuwe minimumloon en sommigen hebben hun bezorgdheid geuit over het effect dat dit zou hebben op de operationele kosten van het bedrijf. Een teler: "Wij zijn zeer arbeidsintensieve onderneming en een stijging met 16% kan een zeer groot effect hebben op onze winstgevendheid." Een ander stelt dat het, ironisch genoeg, een negatief effect zou kunnen hebben op de werkgelegenheid in plattelandsgebieden.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven