Cijfers import- en exportwaarde Chileense AGF-producten naar Nederland

Export Chileense avocado bleef vorig jaar achter door droogte

Uit de recente cijfers van de het Chileense publieke onderzoeksinstituut ODEPA blijken globale trends zich ook voor te zetten in de handel van landbouwproducten tussen Nederland en Chili. Waar de export van Nederlandse agro-producten licht stijgt met 3,7%, neemt import van Chileense agro-producten sterk af: -17,5%. De handelsbalans is nog altijd ruim in het voordeel van Chili met ruim 665 miljoen USD tegenover 121 miljoen USD.

In de onderstaande cijfers een nauwkeuriger beeld van afgelopen 4 jaar en een top 10 aan exportproducten. Vers fruit neem een prominente rol in bij de Chileense agro-exports met de avocado en blauwe bes als absolute uitschieters. Mede door droogte viel de productie van avocado in centraal Chili tegen waardoor de export achterbleef op afgelopen jaren. Hiernaast is de export van houtpulp naar Nederland de afgelopen twee jaar ruim 176 miljoen USD teruggelopen. De constant groeiende export van kiwi’s, appels en blauwe bessen heeft de dalende houtpulphandel van afgelopen jaren deels opgevangen. 

Nadat 2019 een teleurstellend jaar was voor de Nederlandse agro-export naar Chili is afgelopen jaar een groei waarneembaar. Kaas, aardappelproducten en diervoeder hebben een prominente rol in de top 10. Ook de export van leliebollen lijkt stabiel te zijn over de afgelopen 4 jaar. Chili geldt als een belangrijk producent van bloembollen op het zuidelijk halfrond. De scheve handelsbalans geef een wat vertekend beeld omdat landbouwmachines, kasmaterialen en meststoffen niet zijn opgenomen. Deze vormden wereldwijd 81% van de Nederlandse agro-gerelateerde exports.

Voor meer informatie:
stg-lnv@minbuza.nl 

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven