Grote vraag naar gember wereldwijd, maar aanbod is krap

Het aanbod van een van 2020's meest gewilde gewassen, gember, zal de komende weken beperkt zijn. Volgens een ervaren importeur en verkoper komt er op dit moment een nieuwe oogst gember uit China binnen, maar er zijn zorgen over de kwaliteit van de eerste paar containers. "Het is ook zeer beperkt wat China verscheept," zegt de importeur. Brazilië aan de andere kant stuurt jonge gember, een product dat vroeger dan gewoonlijk uit de grond wordt gehaald en niet voor alle klanten aantrekkelijk is.

Ook de bevoorrading vanuit Peru is uiterst schraal te noemen wegens problemen met de bevoorrading uit dat land, vooral van biologisch product. "Normaal gesproken is er in deze tijd van het jaar geen of heel weinig Peruaanse gember en het is ook duur."

Dat betekent dat op dit moment gember uit Midden-Amerika komt, die van goede kwaliteit is, maar het aanbod is niet constant en ook de volumes die nodig zijn om aan de grote vraag van de Noord-Amerikaanse markt te voldoen, zijn ontoereikend. "Midden-Amerika heeft niet de capaciteit om grote hoeveelheden te telen, wij ontvangen ongeveer twee of drie containers per week," legt hij uit.

Logistiek is een factor
Tegelijkertijd belemmert ook de logistiek het aanbod. "Er zijn problemen door ruimtegebrek op schepen en dat zorgt ervoor dat containers meer dan 14 dagen vertraging oplopen, vanwege de congestie in de havens. Dit geldt echter niet alleen voor gember," vervolgt de importeur.

Intussen is de vraag naar gember even groot als in 2020, waarschijnlijk in verband met de gezondheidseigenschappen die deze wortel te midden van een pandemie te bieden heeft. "De prijzen zijn dus nog steeds erg hoog en ik zie ze niet dalen," zegt hij, erop wijzend dat gember uit China momenteel tussen $55 (€45) en $60 (€49) FOB kost (vergelijkbaar met de prijs die Peruaanse gember vorig jaar rond deze tijd opbracht). "Dat wil zeggen, als het je lukt wat te kopen."

Hoewel het aanbod in de komende weken licht zal verbeteren, zullen de totale hoeveelheden gember in de nabije toekomst schaars blijven. "Het Chinese Nieuwjaar komt eraan en dat zal een ander gat veroorzaken. Om die reden is er altijd een bevoorradingstekort van drie tot vier weken. We krijgen volgende week wat containers, maar dan gaan er vier weken voorbij zonder dat we iets krijgen."

De Peruaanse aanvoer zal tegen maart-april zeker verbeteren.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven