Salomon Kalondo, Roots Farm

Appelen, blauwe bessen en citrus uit de Kalahari woestijn

Een Namibisch bedrijf heeft het uitgerekend: het is mogelijk meer te verdienen met 10 hectare appelbomen dan met 10.000 hectare vee. Dit bewustzijn is van groot belang in een woestijnland als Namibië.

"Extensieve landbouwmethoden werken echt niet meer, omdat je bent overgeleverd aan het weer," zegt Salomon Kalondo, een van de eigenaren van JMH Partners, dat begon als een bouwbedrijf, maar de afgelopen jaren Roots Farm heeft ontwikkeld bij Stampriet, in de centrale Hardap-regio van Namibië.


Op Roots Farm in de Kalahari wordt intensieve land- en tuinbouw bedreven met fruit, groenten, noten en vee. Op de voorgrond is een boomgaard met pecannoten (alle foto's geleverd door Roots Farm)

Salomon en zijn partner Johan Riekert zijn ook ‘weekendtelers’ en maken zich zorgen over de kosten van Namibiës sterke afhankelijkheid van geïmporteerd voedsel. "Ongeveer 98% van de landbouw in Namibië bestaat uit veeteelt, maar wij hebben besloten ons te richten op de teelt van gewassen en op de tuinbouw. Zoals de zaken er nu voor staan, besteedt Namibië alleen al aan voedsel meer dan 30 miljoen Namibische dollar [1,68 miljoen euro] per maand. 99% van dit voedsel is afkomstig uit Zuid-Afrika."

In zijn berekening van de rentabiliteit van appelen versus vee worden appelen niet eens geëxporteerd, maar voor 11 rand (0,06 euro) per kilo op de Namibische markt verkocht.


Appelvariëteiten die in de Zuid-Afrikaanse boomgaarden worden geteeld. Het gebied voldeed aan de koude drempel voor appelteelt.

Nossob aquifer: een gigantische waterreserve onder de woestijn
Intensieve tuinbouw gericht op importvervanging bracht hen ertoe Roots Farm in de Kalahari op te richten. Het mag dan woestijn zijn, maar de Nossob aquifer, die zich onder verschillende zuidelijke Afrikaanse landen uitstrekt, ligt in Stampriet zeer dicht aan de oppervlakte. "Als je een gat van een meter diep graaft, is het de volgende dag gevuld met gefilterd water," aldus Salomon. "Soms is de druk van het boorgat in de aquifer zo sterk dat we er een plug in moeten steken," zegt hij.

"Elk jaar wordt 8.000 ton appelen uit Zuid-Afrika ingevoerd, en dit leek ons een goede locatie om te beginnen. Het partnerschap, geadviseerd door landbouwadviesbureau Agrimotion, nam contact op met de Zuid-Afrikaanse ontwikkelaar van hardfruitcultivars Culdevco, en plantte sinds 2017 10 hectare Afri-appelen, die weinig uren koeling nodig hebben, op wat voorheen een overbegraasd schapenbedrijf was." Ze hebben dit jaar hun eerste oogst van 25 ton van de initiële 6 ha afgehaald.

Deze oogst werd onlangs zonder veel ophef verkocht in Checkers-winkels in Namibië; verwacht wordt dat de Namibische appeloogst volgend jaar meer dan verdrievoudigd zal zijn en dan 1% van de gebruikelijke appelinvoer zal vertegenwoordigen.

Blauwe bessen, limes, mandarijnen, rozijnen op Roots Farm
De Namibische regering is een drijvende kracht achter het project en voert beleid uit om de lokale telers te beschermen tegen importgewassen. In samenwerking met Berryworld zijn in 2019 een eerste 5 hectare blauwe bessen beplant, bedoeld voor de export en om buitenlandse valuta voor het land te genereren.


"In mijn 45 jaar kan ik me niet zo'n regenseizoen herinneren." Het Ausgebergte boven de groene vlaktes van de Namib Desert deze zomer.

Proefproject mandarijnen
Binnenkort zal een proefproject van start gaan met 6.500 vroege mandarijnbomen, die uit Zuid-Korea komen en die bestand zijn tegen de strenge vorst in Stampriet. Een eerste aanplant van andere mandarijnen haalde het niet toen het -7°C werd.

In eerste instantie zal de mandarijnteelt voor de plaatselijke markt bestemd zijn, maar zoals Salomon opmerkt: "In een land met 2,5 miljoen inwoners kun je maar een beperkte hoeveelheid lokaal verkopen. We plannen uiteindelijk een areaal van 2.000 hectare mandarijnen. Als we aan die hoeveelheid komen, is het zeker voor de exportmarkt. We hebben het geluk dat we vroeger zijn dan Zuid-Afrika, gewoon omdat de winter hier korter is."

Met San Miguel hebben ze zich voorgenomen om 3.000 hectare limes te planten. En er is reeds een proefproject van 12 hectare met twee rozijndruivenrassen opgezet. "Niemand kan de druivenmarkt betreden voor Aussenkehr aan de Orange River. We realiseerden ons dat Aussenkehr altijd als eerste op de markt zou komen, dus besloten we ons beter te concentreren op rozijnen."

"We kunnen 35% van de AGF-invoer in vijf jaar vervangen"
De plannen houden daar niet op: rietsuiker en de eerste suikerfabriek van Namibië liggen al in het verschiet. "Elke laatste korrel Namibische suiker wordt op dit moment geïmporteerd vanuit Zuid-Afrika."

Roots Farm werkt met intensieve pluimvee-, varkens- en schapenhouderij op het bedrijf en wil volgend jaar de eerste studenten verwelkomen op de erkende landbouwschool, waarvan het leerplan is ontwikkeld in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse Stellenbosch Universiteit. "Het motto van ons bureau is dat geld op kan raken, maar ideeën nooit mogen opdrogen," zegt hij. "Het project wordt helemaal zelf gefinancierd, en de financiering is een van onze grootste struikelblokken. Als we genoeg geld hadden, denk ik dat we 35% van de tuinbouwinvoer in vijf jaar kunnen vervangen."

Namibië was vroeger een netto-exporteur van lamsvlees, maar importeert het nu uit Zuid-Afrika. De eierteelt heeft plaatsgemaakt voor de wildkwekerij, tot die sector instortte. De wildboeren gingen in het toerisme, dat vorig jaar stagneerde.

Namibië lijkt op de Amazone dit seizoen
"We hebben onlangs een van de ergste droogteperiodes in de geschiedenis van Namibië achter de rug. Het hele land heeft dit seizoen buitengewone regens gekregen. In mijn 45 jaar kan ik me niet zo'n regenseizoen herinneren," zegt Salomon, die zegt dat de Kalahari "op de Amazone lijkt" op dit moment.

In de Kalahari valt gemiddeld 120-130 mm regen per jaar. Alle overblijvende rivieren van Namibië liggen aan de internationale grenzen. In het binnenland zijn alle rivieren seizoensgebonden, en ze stromen weer dit seizoen. Salomon is opgetogen over de nieuwe Neckertal-stuwdam, een dam met een capaciteit van meer dan 800 miljoen kubieke meter die in 2018 werd gebouwd en dit jaar na de regens vol is. "Het is een enorm succesverhaal voor de Namibische regering. Ons doel is een verschil te maken voor de voedselzekerheid en de landbouwopleiding van het land. Je kunt niet steeds hetzelfde blijven doen en een ander resultaat verwachten," besluit Salomon wijs.


Alfalfa en pecannoten in de Hardap-regio van Namibië

Voor meer informatie:
Salomon Kalondo
Roots Farm
+264 81 122 2249
skalondo@gmail.com
www.rootsnamibia.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven