Chili exporteerde 8.745 ton blauwe bessen in week 4

In week 4 exporteerde Chili 8.745 ton blauwe bessen. In diezelfde week werd Chili verrast door zware regenbuien, die het oogsten in de regio Maule tot aan het noorden van Chili in de regio Araucanía op vrijdag en tijdens het weekend onderbraken. In de zuidelijke zone verliep de oogst echter onder normale omstandigheden zonder onderbrekingen. De gecumuleerde volumes bereikten 98.504 ton tot week 4. Dat is 4,2% meer dan in het vorige seizoen. 50% van deze opbrengsten gingen naar de Noord-Amerikaanse markt, 38% ging naar Europa en 11% naar het Verre Oosten.

Aangezien het seizoen al ver gevorderd was, 88% tot week 4, en er volgens de oorspronkelijke raming nog 13.500 ton te exporteren was, was de impact van de regens minder groot. De regio Maule was bijna aan het einde van zijn seizoen, evenals Ñuble en Biobío, terwijl in Araucanía vooral de noordelijke zone werd getroffen. Wat de variëteiten betreft, was het de blauwe bessenvariëteit Rabbiteye die in alle genoemde regio's de grootste schade opliepen.

Het effect van de regens zal te merken zijn in lagere uitvoervolumes in week 5, als gevolg van de schoonmaak van de boomgaarden en lagere verpakkingspercentages in die week. Daarnaast wordt er ook een kleinere daling verwacht in het laatste gedeelte van het Chileense seizoen, als gevolg van het feit dat sommige boomgaarden het seizoen na het noodweer hebben gesloten. Hierdoor zal naar schatting 1.900 ton niet worden uitgevoerd.

Desondanks blijft de raming voor het seizoen 2020/2021 ongewijzigd op 111.500 ton, aangezien de regio's die het meest door de regens zijn getroffen, het voor het seizoen geraamde volume reeds hebben bereikt. De raming van de nog uit te voeren hoeveelheden blijft dus ongewijzigd, aangezien dit de regio's betreft die niet door het noodweer zijn getroffen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven