Nederlandse organisatie stimuleert aardbeienteelt in Rwanda

Agriterra is een Nederlandse particuliere organisatie die samen met het Rwandese ministerie van Landbouw en Dierlijke Hulpbronnen de proeven met het aardbeiras Bravura in Rwanda heeft uitgebreid. Via het HortInvest project heeft Agriterra in 2020 de twee Nederlandse aardbeirassen Bravura en Furore in Rwanda geïntroduceerd.

Vorig jaar bezocht een delegatie van het Rwandese ministerie van Landbouw de eerste proefvelden van de coöperatie Koabunya in het district Rutsiro en de coöperatie Codem in het district Muhanga. In aansluiting daarop verzocht het ministerie Agriterra om de aardbeienproeven in het land te helpen uitbreiden. "Er is gekozen voor de Bravura-variëteit, omdat deze een hogere opbrengst en een betere kwaliteit vruchten opleverden dan de Furore-variëteit," zei Jean Marie Ntakirutimana, bedrijfsadviseur van Agriterra, tegen newtimes.co.rw.

Foto: Newtimes.co.rw

"De proeven in andere districten zijn bedoeld om de prestaties van de Bravura-variëteit op de bodem daar te beoordelen, aangezien de vorige proeven in de andere regio’s goede resultaten opleverden," lichtte Ntakirutimana verder toe. Hij zei dat 70.000 zaailingen van het Bravura-ras zullen worden geplant op 1,5 hectare in de vijf districten Rwamagana, Rulindo, Muhanga, Rutsiro en Karongi.

"Tuinbouwdeskundigen uit Nederland hebben plaatselijke agronomen en coöperaties opgeleid in het telen van aardbeien. Ons ministerie van Landbouw ondersteunt dit avontuur om er een succes van te maken. Het gewas heeft slechts 90 dagen nodig om te rijpen voordat het geoogst kan worden," zei hij. Zodra de proeven in alle delen van het land succesvol verlopen, zal dat volgens hem goed nieuws zijn voor de telers.

Voor meer informatie:
Agriterra
www.agriterra.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven