Bouw zonnebron boven rode bessen Rini Kusters gestart

Rode bessen telen onder zonnepanelen: Rini Kusters van Kusters Zachtfruit heeft er een primeur mee te pakken. De pilotopstelling met zonnepanelen die hij samen met GroenLeven vorig jaar boven de gewassen heeft geïnstalleerd wordt vanaf vandaag uitgebreid tot een volledige zonnebron. ‘Als nooit iemand ermee begint, dan komt het nooit vooruit’, zegt Rini.

20 jaar geleden erfde Rini het zachtfruitbedrijf van zijn vader. “Mijn vader overleed op relatief jonge leeftijd. Ik kwam voor de keuze te staan: neem ik het bedrijf over of ga ik het verkopen? Ik koos ervoor om het bedrijf over te nemen. Gewoon doen, wat had ik te verliezen? Ik wilde met Kusters Zachtfruit groeien en innoveren. Het besluit om nu, 20 jaar later, zonnepanelen boven mijn rode bessen te installeren, was dan ook een passend besluit.”

De opstelling zal groene energie opwekken, maar zal ook bescherming bieden tegen extreme weersomstandigheden. “De excessen in Nederland worden te groot. Ik merk dat onze zomers veel te heet worden, onze winters veel te nat. Als iets voor de planten schadelijk is, dan zijn het deze weersomstandigheden wel. Neem bijvoorbeeld het ontstaan van schimmel op de vruchten door een te nat klimaat, een vervelend probleem dat steeds meer voorkomt.’

Door de traditionele plastic overkappingen te vervangen door zonnepanelen, biedt Rini zijn gewassen een gunstiger klimaat en betere bescherming. “Op de heetste dag vorig jaar was het onder de zonnepanelen gevoelsmatig 10 graden koeler. Op de natste dag vorig jaar bleven de planten nagenoeg droog. Het is echt veel beter voor het fruit, dus ik ben er ook van overtuigd dat de uitbreiding van de proefopstelling een goede stap is.”

Rini geeft aan dat de kwaliteit van de vrucht beter is geworden als gevolg van de zonnepanelen. “Wel kan ik 5-7 dagen later oogsten dan normaal. Het kan echter juist erg gunstig uitpakken om mijn product later beschikbaar te stellen, wanneer anderen al helemaal uitverkocht zijn. Ik kijk er nu al naar uit om te zien hoe dit in de praktijk werkt.” Duurzaamheid wordt in de fruitteelt een steeds belangrijker wordend onderwerp voor zowel teler als consument. “Ik merk dat de rol van duurzaamheid in de afgelopen drie jaar steeds belangrijker is geworden. Het is bijna een voorwaarde geworden voor de verkoop, mijn klanten tillen hier steeds zwaarder aan. ”

Toch verbaast het Rini dat er rondom duurzaamheid en vergroening een tweestrijd ontstaat in Nederland. Hij ziet dat het grootste gedeelte van Nederland wil vergroenen, maar kijkt op van het feit dat men wel op de achterste poten gaat staan als we wind- en zonneparken gaan realiseren. “Ik vind dat een beetje egoïstisch. Als we willen vergroenen, moeten we dat allemaal doen, allemaal een eerste stap zetten en ermee beginnen, want anders komen we nooit vooruit. We vinden dat het nodig is, dus we moeten ook de consequenties aanvaarden. En die blijven zelfs nog beperkt met dubbelfuncties zoals zonnepanelen boven mijn rode bessen.”

In Wadenoijen, waar het zachtfruitbedrijf gevestigd is, werd de zonnebron van Rini gelukkig erg goed ontvangen. “Ik ben op voorhand al bij de direct omwonenden op de koffie geweest om de plannen voor te leggen. Zij reageerden hier enthousiast op en vonden de plannen interessant. Voor het verkrijgen van de vergunning heb ik hen en de gemeente uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. De avond werd zelfs afgesloten met een applaus, zo enthousiast werd het ontvangen! Het is fijn dat mensen uit de gemeenschap er net zo in geloven als ik.”

Hoe ziet de toekomst er volgens Rini uit? “Ik verwacht dat de weersexcessen in de nabije toekomst nog wel extremer zullen worden. Het is goed om hierop voorbereid te zijn als teler. Ik heb zelf in ieder geval ondervonden dat de zonnepanelen daar ontzettend bij helpen, terwijl ze ook nog eens helpen de excessen te beperken. Duurzame oplossingen als zonne-energie zijn tenslotte nodig om de klimaatverandering een halt toe te roepen, en in combinatie met fruitteelt haal je alles eruit wat erin zit. Het is een oplossing waar ik écht in geloof.”

Samen innoveren voor een schonere wereld
Steeds meer fruittelers tonen interesse voor een agri-PV oplossing zoals bij Rini is geïmplementeerd. Willem de Vries, projectmanager agri-PV, legt uit: “Een dubbelfunctie zoals deze is een voorbeeld voor de energietransitie. Het levert niet enkel groene stroom, maar ook diverse voordelen voor de teler zoals Rini al vertelde. Sla je de handen ineen met GroenLeven? Dan begeleidt GroenLeven het proces van A tot Z, bijvoorbeeld met het aanvragen van SDE-subsidie. Zo zetten we samen innovatieve stappen voor een betere wereld.”

Voor meer informatie:
GroenLeven
T 058 - 799 0000
www.groenleven.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven