Pascale Begoulle, Sikig:

Zolang de kwaliteit van de kiwi's het toelaat gaan we door met het seizoen

Hoewel vorig seizoen de gezondheidscrisis de kiwiafzet plotseling sterk deed toenemen, is de markt dit jaar veel trager. “Afgelopen maart zagen we de vraag naar kiwi's aan het eind van het seizoen sterk groeien, waardoor we eerder door onze opbrengst heen waren en het seizoen er voor ons eind april/begin mei al op zat. Dit seizoen ziet het seizoen er echter anders uit. Het aantal kiwi's dat wordt geconsumeerd is vrij laag. De groenten- en fruitsector heeft het momenteel over het algemeen zwaar. De uitstromen gaan gewoon door, maar gaan wel traag. Als gevolg hiervan, kunnen we tot eind mei/begin juni doorgaan als de kwaliteit tenminste constant blijft,” vertelt Pascale Begoulle, salesmanager bij Sikig.

"Dit jaar was de totale Franse kiwiopbrengst amper 55.000 ton"
Een van de redenen voor deze afzet kan de kleinere kiwiopbrengst zijn die dit seizoen tot relatief hoge prijzen heeft geleid. "Dit jaar zijn de kiwi's zeldzamer. Er is duidelijk een tekort aan kiwi's in Frankrijk en Italië. De totale Franse kiwiopbrengst was dit jaar amper 55.000 ton, een nog kleinere opbrengst dan vorig jaar. Dit is voornamelijk het gevolg van de gevolgen van de overstromingen van de afgelopen jaren en de hete zomer die het verloop van de bestuiving hebben beïnvloed. De kiwi's zijn daarom vrij duur. Dit gegeven werkt niet in ons voordeel als we de consumptie willen stimuleren. Bovendien zijn de feestdagen net weer voorbij en dat is nooit een gunstig voor kiwiconsumptie. Daarnaast hebben we te maken met concurrentie van goedkopere producten als citrus. Als deze minder aanwezig zijn, zal de afzet van kiwi's gegarandeerd vlotter verlopen.” 

Ondanks het feit dat de opbrengst kleiner is, lijken de kiwi's van goede kwaliteit te zijn. "We zijn zeer tevreden over kwaliteit: de kiwi's zien er erg goed uit, zijn erg zoet en hebben een goede zuurgraad- en suikerbalans."

Hoewel er aan het begin van de lockdown in maart vorig jaar sprake was van een buitengewone opleving voor kiwi's verpakt in bakjes, lijken de consumenten nu weer het gebruikelijke koopgedrag te vertonen. "Ze kunnen weer probleemloos bulkpartijen kopen, zijn niet langer bang om besmet te raken met de coronavirus als ze onverpakt fruit en groenten consumeren. Desalniettemin blijven we werken aan ons project om over te schakelen op 'plastic' bakjes zonder plastic. Veel van onze producten van hoogwaardige kwaliteit worden momenteel verpakt in kraft bakjes met een plastic flow-verpakking. We moeten echter uiteindelijk uitkomen op 100% kartonnen bakjes. We zijn er nog niet helemaal klaar voor, maar we werken er hard aan. We zijn op zoek naar het beste compromis tussen een goede productzichtbaarheid, een aantrekkelijke verpakking en fruit dat niet uit de bak valt en in de verpakking goed houdbaar blijft, maar dit is moeilijker te realiseren met kleine kiwi's. Bovendien moet alles mechaniseerbaar zijn. Het kost dan ook aardig wat moeite om heel snel klaar te zijn en dit seizoen als testseizoen te gebruiken voordat de wet van 1 januari 2022 in werking treedt.”

Voor meer informatie: 
Sikig
Pascale Begoulle
Vaste telefoon: + 33 (0)5 58 73 22 34
Mobiele telefoon: + 33 (0)6 82 68 43 50
pbegoulle@kiwi-france.com  
www.kiwi-france.com  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven