Régis Le Saint, Le Vili:

"Een ingewikkelde markt voor echalions, een normale voor uien en een zeer levendige voor sjalotten"

"In Frankrijk verloopt het uienseizoen voorspoedig," vertelt Regis Le Saint van Le Vili. “De Franse vraag is normaal voor een seizoen als dat van dit jaar. De markt wordt gestimuleerd door de importvraag vanuit Portugal en Spanje, die zich dit jaar eerder voordeed dan gebruikelijk. Maar hoewel de vraag momenteel dus redelijk goed is en de kwaliteit van de uien erg goed is, is er een gebrek aan kleine maten.”

"Er zijn dit jaar veel vrij grote uien"
Het Franse uienseizoen kenmerkt zich dit jaar door een opbrengst met vrij grote rode, gele en roze uien. Met de sluiting van restaurants is de situatie op de markt vrij zwaar voor de uien met maten van boven de 80. Ondanks dat blijven de prijzen relatief stabiel. “De prijzen zijn stevig, niet bijzonder hoog, maar vrij normaal. Sterker nog: ze zijn het hele seizoen min of meer stabiel gebleven. Afhankelijk van de maat zijn er echter wel flinke prijsverschillen. Er is bijvoorbeeld sprake van erg grote prijsverschillen bij de Roscoff-uien, met middelgrote maten die voor een hogere prijs worden afgezet dan grote maten, minder populair bij de consumenten."

"We zouden tot de volgende oogst in juli Franse uien moeten hebben"
Le Vili bereidt zich voor op het uienimportseizoen voor de nieuwe oogst in het middensegment en het hogere segment in Nieuw-Zeeland. “We zouden tot de nieuwe oogst in juli Franse uien moeten hebben. Medio april beginnen we met importeren vanuit Nieuw-Zeeland."

"Echalions lijden onder de sluiting van de restaurants"
In tegenstelling tot uien hebben echalions, vooral bestemd voor klanten (als restauranteigenaren) van groothandelaren, zwaar te lijden onder de sluiting van de restaurants als gevolg van de coronaviruscrisis: "Door de sluiting van de restaurants is het op de echalionmarkt ongewoon rustig. Als gevolg daarvan zijn de prijzen voor echalions sterk gedaald.”

"De prijzen van sjalotten zijn omhooggeschoten"
De situatie op de sjalottenmarkt is totaal anders: "Sjalotten zijn erg duur, omdat er veel vraag naar is vanuit de supermarkten. Sjalotten worden momenteel afgezet voor ongeveer drie keer de prijs van echalions. Dit fenomeen is overigens ook te wijten aan het feit dat de sjalottenopbrengst dit jaar kleiner is dan gemiddeld."

Voor meer informatie:
Régis Le Saint
SAS Le Vili
Telefoonnummer: +33 (0)2.98.61.56.56
regis.lesaint@levili.com 
http://www.levili.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven