Geen versoepeling EU-verbod op import Britse pootaardappelen

De Schotse pootaardappelsector is diep teleurgesteld over de bevestiging dat het EU-verbod op de invoer van pootaardappelen uit het VK niet zal worden versoepeld. Hoewel de kwestie afgelopen vrijdag werd besproken tijdens een vergadering van het Permanente Comité voor planten, dieren, voedsel en veevoeder (SCOPAFF) van de EU, werd onmiddellijk daarna in een brief aan Defra duidelijk gemaakt dat het verbod niet wordt opgeheven.

Volgens George Eustice van Defra (Department for Environment, Food & Rural Affairs) is dit een "verrassende uitkomst" en heeft de EU "een wetenschappelijk onderbouwde zaak" verworpen. Op het spel staat een export van 22.000 ton pootaardappelen van Schotland naar het Europese vasteland en Ierland.

De kwestie draait om de erkenning door de EU dat de Schotse fytosanitaire normen gelijkwaardig zijn aan haar eigen normen. Eustice en zijn ambtenaren hebben het SCOPAFF op 10 januari schriftelijk verzocht de zaak opnieuw te bekijken op grond van artikel 44 van de fytosanitaire verordeningen, maar dit verzoek werd afgewezen omdat het Verenigd Koninkrijk consequent had geweigerd "dynamische aanpassing" te overwegen, een proces waarbij het VK gelijke tred zou houden door de normen aan te passen wanneer de EU een wijziging doorvoert.

Gordon Rhind van de Aberdeenshire groep Saltire Potatoes wees erop dat er voor het voorjaar van 2022 reeds onderhandelingen met afnemers uit Spanje en Portugal aan de gang zijn en dat deze handel gemakkelijk aan concurrenten verloren zou kunnen gaan.

Er is echter een hefboom waarover Eustice kan onderhandelen. Het verbod werkt momenteel slechts in één richting: tot eind juni is de invoer van pootaardappelen uit de EU naar Engeland toegestaan, vooral om verwerkende telers toegang te geven tot de gecontroleerde rassen die zij contractueel mogen telen. "Misschien moeten we nog eens nadenken over een verlenging daarvan," aldus Eustice.

Bron: fpcfreshtalkdaily.co.uk
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven