Nieuws PCN-resistent aardappelras Buster

Teagasc en IPM Potato Group hebben onlangs een nieuw aardappelras vrijgegeven dat resistent is tegen het aardappelcyste-aaltje (PCN). PCN is een economisch verwoestende bodemplaag die aardappelgewassen kan vernietigen.

'Buster' is resistent tegen beide soorten PCN. De snelheid waarmee het aardappelras is ontwikkeld, is in belangrijke mate te danken aan de nieuwe mogelijkheden voor genomische identificatie.

Buster combineert PCN-resistente genen van vijf ouders. Het combineren van vijf genen is een uitdaging en met conventionele veredelingsmethoden had dat wel 30 jaar kunnen duren. Het ras is echter tot stand gekomen met behulp van een genomische aanpak die markergestuurde selectie (MARS) wordt genoemd. Deze methode stelde de veredelaars in staat te bepalen welke ouders moesten worden gecombineerd om het hoge resistentieniveau te bereiken, waardoor de ontwikkelingstijd tot 10 jaar werd verkort.

PCN is een groot probleem in het VK en een groeiend probleem in Ierland. Tussen 2013 en 2016 testte 20% van de hier bemonsterde grond positief op PCN. Traditionele beheersingsmethoden omvatten lange rotaties, behandeling met chemische en biofumiganten en het gebruik van valgewassen. Telers hebben nu echter een nieuw instrument voor geïntegreerde plaagbestrijding in hun gereedschapskist.

Bron: farmersjournal.ie
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven