Rossouw Kruger, Matumi Orchards

Sterk mangoseizoen tijdens regenachtige Zuid-Afrikaanse zomer

In Zuid-Afrika zal deze zomer herinnerd worden vanwege de regen, maar dan wel in positieve zin, want de mango-oogst is tot nu toe grotendeels ontkomen aan de gebruikelijke kwalen die normaliter gepaard gaan met deze hoeveelheid neerslag en duur van de regen, volgens Rossouw Kruger van Matumi Orchards in de provincie Limpopo. De citroenoogst, die bedoeld is voor de lokale markt, heeft door de regen vertraging opgelopen.

Rossouw: "Matumi Orchards in Hoedspruit is sinds 2004 een 'empowered company' met vier aandeelhouders." Hij en twee voormalige collega's van Iscor (het Zuid-Afrikaanse staalbedrijf dat is overgenomen door ArcelorMittal), Kau Msimango en Marius Kritzinger, investeerden in een citrus- en mangobedrijf in de regio Hoedspruit, waar Rossouw oorspronkelijk vandaan komt. Zijn neef Ross van Reenen is de vierde partner.

Het bedrijf teelt mango's voor de groothandelsmarkten, meestal die van Johannesburg en Pretoria, soms ook van Kaapstad en Durban. Op de versmarkt zijn de mangoprijzen momenteel hoog.

Matumi Orchards levert ook aan een uitgebreid netwerk van onafhankelijke handelaren uit Botswana en soms Namibië die het teeltbedrijf in Hoedspruit bezoeken.

De Covid-maatregelen zijn voor dit bedrijf, dat mango's aan zuidelijk Afrika levert, met name naar KwaZulu-Natal, niet hinderlijk geweest.

Het drogen van mango's wordt steeds belangrijker
Volgende week begint de oogst in Keitt, voor een segment dat de afgelopen tien jaar sterk is gegroeid: gedroogde mango's, dat nu goed is voor een kwart van alle mango's van Matumi.

De Australische Calypso cultivar is bruikbaar voor het drogen en de vershandel. De Princess boomgaarden in Hoedspruit zijn nog erg jong. "Het drogen van mango's is erg waardevol, omdat je grote mango's gebruikt die je niet vers kunt verkopen en waarvoor het alternatief sap is. Het drogen voegt veel waarde toe." Een deel van de gedroogde mango gaat naar lokale noten- en gedroogde fruitlijnen of wordt geëxporteerd.

Regen verstoort citroenoogst
Hoedspruit is ook een citrusgebied en ondanks dat de regen de citroenoogst verstoort, is het een zegen voor hun grapefruit en hun nieuwe late mandarijnenboomgaarden, die door Unifrutti op de markt worden gebracht. Rossouw: "Niemand oogst op dit moment citroenen, we wachten tot de regen wegtrekt. Maar het voordeel van de regen valt ergens anders."

Voor meer informatie:
Rossouw Kruger
Matumi Orchards
rossouwkruger50@gmail.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven