Nederlandse landbouwexport naar Golfstaten blijft tijdens pandemie toenemen

De totaalwaarde van de Nederlandse agro-food export naar de Golfregio in de eerste 3 kwartalen van 2020 bedroeg €1,27 miljard. In 2019 bedroeg dit nog €1,19 miljard in dezelfde periode (Q1 t/m Q3).

Sinds 2017 neemt de landbouw export naar de Golfregio in een stijgende lijn toe. In 2019 bereikte het een recordbedrag van maar liefst 1,65 miljard euro. Nederland exporteerde in 2020 wereldwijd voor 95,6 miljard euro aan landbouwgoederen. Dit was een lichte stijging van 1,0% ten opzichte van 2019 (94,6 miljard euro) en vooral het gevolg van een hogere wederuitvoer van landbouwgoederen van buitenlandse makelij.

Wereldwijd nam de Nederlandse landbouwexport dus lichtelijk toe. In de Golfregio nam de export in de eerste drie kwartalen van 2020 maar liefst 6,7% toe. De exacte exportcijfers van het vierde kwartaal 2020 zijn nog niet compleet en worden daarom later gepubliceerd. Groenten en fruit waren daarbij goed voor 20,6% van de totale export met een waarde van 262,1 miljoen euro.Saoedi-Arabië en de VAE concurreren als hubs in de Golfregio
Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn verreweg de grootste afnemers van Nederlandse landbouwproducten, ieder van de landen is op zichzelf maar liefst verantwoordelijk voor 1/3 van de totale export naar de Golfregio. Hoewel beide landen altijd verreweg de grootste afnemers waren van Nederlandse landbouwproducten in de Golfregio, lag de export naar de VAE altijd wat hoger dan naar Saoedi-Arabië. Het is daarom opvallend om te zien dat in 2020 de export naar beide Golflanden ongeveer gelijkwaardig is. Dit is zowel te verklaren door een toename aan export naar Saoedi-Arabië (+9,9%) en een afname aan export naar de VAE (-6,1%) in de eerste drie kwartalen van 2020. Deze ontwikkeling past echter goed binnen de visie van Saoedi-Arabië om de regio’s grootste internationale transport hub te worden, een rol die tot nog toe altijd door buurland VAE is vervuld. Bovendien heeft Saoedi-Arabië veel in werking gezet om diens voedselzekerheid tijdens de corona-pandemie niet te schaden; export nam toe en importregelingen werden (tijdelijk) versoepeld om de continue aanvoer van landbouw- en voedselproducten te kunnen garanderen.  

Behalve in Saoedi-Arabië, nam de landbouwexport nog aanzienlijker toe in Qatar (+15,5%) en Koeweit (+47,1%) t.o.v. de eerste drie kwartalen van 2019. Naast de VAE nam de export naar Bahrein (-2,7%) en Oman (-23%) af.

De statistieken in dit artikel berusten op de handelscijfers gepubliceerd door Wageningen Economic Research (LEI). De handelscijfers zijn onttrokken uit de meest actuele cijfers, dat houdt in t/m december 2020, gepubliceerd in februari 2021. De cijfers berusten op landbouw- en voedselproducten. Landbouwkennis- en technologieën zijn niet meegerekend.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven