Grotere afzet kleinverpakte uien op Amerikaanse markt

Nu er in de hele VS goede uienvoorraden zijn, blijft het moeilijk om de vraag ernaar te bepalen. Jared Gutierrez van Columbia Basin Onion, een teler/verlader gevestigd in Hermiston: "Met de huidige oogst zien de cijfers er goed uit. Als het een normaal jaar was, zouden we zeggen dat we een beetje te weinig hebben. Maar vanuit marketingperspectief gezien is het een ongebruikelijk jaar, dus het aanbod ziet er goed uit." 

Momenteel komen aanzienlijke hoeveelheden bewaaruien uit het noordwesten, wat tot in mei doorgaat, hoewel sommige telers dat rekken tot juni. Er komen ook leveringen uit Nevada, het Midwesten, de oostelijke staten en Oost-Canada. Gutierrez: "Een nieuwe markt die nu in opkomst is, is Mexico. Zij komen volop op gang en het klinkt alsof ze een goede oogst hadden. En dan komt Zuid-Texas in maart. Deze regio's zullen in de komende maanden een rol gaan spelen." 

Mexico in opkomst
Er is een balans in kleuren beschikbaar en Gutierrez merkt op dat Mexico vorige week begon met witte en deze week met gele en rode uien. "Hun belangrijkste ui is wit. Wanneer zij hun oogst deze kant op beginnen te sturen, snijdt dat gewoonlijk onze markt een beetje af, omdat zij dichter bij bepaalde regio's liggen dan wij. En als ze een optimale oogst van goede kwaliteit hebben, zullen mensen die uien zeker kopen."

Bewaaruien komen uit het noordwesten van de VS, Nevada, de Midwest, de oostelijke staten en Oost-Canada

Op dit moment gaat het bij uien niet zozeer om de kleur, maar om de grootte. Gutierrez: "Na het uitbreken van de pandemie is alles naar de retail verschoven. En het medium formaat of de kleine jumbo werd zo'n beetje het nieuwe item. Jumbo's zijn nog steeds in beweging, maar de middelgrote tot kleine jumbo is populair, vooral met het USDA Farmers to Families Food Box programma."

In feite is het programma zeer nuttig voor uientelers. Gutierrez: "Het heeft de uiensector en andere gewassectoren echt op de been gehouden. Vooral in het licht van de dalende vraag, want in de foodservice zijn uien een belangrijk artikel. Het is enigszins aan het verbeteren nu; restaurants gaan weer open, maar sportkantines bijvoorbeeld nog niet allemaal. Sommige zijn terug op misschien 20% capaciteit. En we weten niet zeker wat voor eten ze hebben, omdat ze een kleiner menu aanbieden."

Warme en koude vraag
Wat de huidige vraag betreft, die is enigszins inconsistent. Gutierrez: "Het ene moment is het een gekkenhuis en het volgende moment gaat het er rustiger aan toe. Het is moeilijk te meten." Hij merkt op dat de vraag in de retail sterker is, vooral naar kleinverpakking: uienzakken van twee, drie, vijf en zelfs 10 pond. De vraag komt nu ook via maaltijdpakkettenprogramma's die tijdens de pandemie bij consumenten populairder zijn geworden, gezien er geen mogelijkheid is om uit eten te gaan.

Dit alles zou duiden op een hogere prijs op de markt, maar helaas zijn er schommelingen, zegt Gutierrez. "Soms worden we als telers/verladers nerveus, omdat we denken dat we de oogst in beweging moeten houden. Dan krijgen we te maken met een tamme vraag en laten we onze prijs wat zakken, in de veronderstelling dat dat voldoende is. En dat is niet noodzakelijkerwijs het geval. Als de vraag dan weer aantrekt, bouwen we de prijs weer op, zodat er wat schommelingen optreden."

Het voorspellen van de beweging blijft een uitdaging. "Historisch gezien is februari meer een maand van tempo dan de zwaardere vraag die we in maart of april zien. Op dit moment is de vraag goed. Maar januari was beter." Gutierrez wijst erop dat er meer beweging in de prijs kan komen wanneer het aanbod van gewassen wekelijks kleiner is.

Voor meer informatie:
Jared Gutierrez
Columbia Basin Onion LLC.
+1 (541) 667-9472
Jared.Gutierrez@columbiabasinonion.com 
www.columbiabasinonion.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven