Allan Mahoney - Sweet Potatoes Australia

Hogere opbrengsten Australische zoete aardappelen, export weer bijna op schema

In Australië keert het normale leven weer enigszins terug na alle lockdowns vanwege de Covid-pandemie. 

Nu de markten weer normaliseren, vertelt Allan Mahony van Sweet Potatoes Australia dat zij tijdens de lockdowns ook gewoon door zijn gegaan en geen dag thuis hebben gezeten op een aantal niet-essentiële personeelsleden na.

"Tijdens de lockdowns werd de foodservice hard geraakt maar toch leverden we nog aan hetzelfde aantal mensen omdat de retailafzet toenam. Retailers hebben een voorkeur voor kleinere maten dan verwerkers, vandaar dat we onze zoete aardappelen eerder rooiden om de maten op het gewenste niveau te houden. We hadden hierbij het geluk dat we aan het einde van het rooiseizoen zaten," legt Allan uit. 

Twee maanden voor Kerst was er sprake van schaarste vanwege de sterke binnenlandse vraag en moest een deel van de export worden opgeschort. "We leverden nog steeds aan onze klanten in Dubai maar de export naar het VK kwam stil te liggen. Nu begint de export weer op schema te komen en zullen we ook weer producten leveren aan Europa en Thailand." 

"Het weer was deze zomer goed maar niet alles ging van een leien dakje. We zijn het eerste deel van het cycloonseizoen goed doorgekomen en ook de regenstormen die ten noorden en zuiden van ons schade aanrichtten, lieten ons ongemoeid. Hier in Bundaberg zijn we gezegend met een zeer gunstig klimaat."

Allan ziet kansen op de Europese markt, die nu Amerikaanse zoete aardappelen importeert, waarvoor een importheffing van 25% geldt. Hij moet echter wel toegeven dat het een moeilijke markt met veel concurrentie is.

Volgens Allan is de logistiek momenteel het grootste knelpunt voor de sector. "Zoiets als een expressdienst bestaat niet meer. Dit geldt ook voor klantenservice en ook de planning is een regelrechte nachtmerrie. Je kunt een container laden om na een week te ontdekken dat hij de haven nog niet heeft verlaten. Verladers rekenen wat ze willen. Er geldt een toeslag van €190 wanneer je vanuit Melbourne verlaadt vanwege de congestie aldaar. Er staan nog duizenden containers vast in China en dat is al zo sinds de pandemie uitbrak. Luchtvracht is nauwelijks beschikbaar en zelfs als je ruimte vindt dan kan deze ieder moment worden geannuleerd wanneer de maatschappij een beter bod krijgt." 

 

Voor meer informatie: 
Allan Mahoney
Sweet Potatoes Australia
Tel: +61 439 877 025
Email: allan.mahoney@sweetpotatoesaustralia.com.au    
www.sweetpotatoesaustralia.com.au       


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven