Tomatenmarkt: Januari 2021 'per saldo gemiddeld', momenteel ruime zuidelijke aanvoer

Tholen - Over de hele linie is tomatenjaar 2021 in de Europese Unie net iets onder gemiddeld gestart. Dit komt vooral door lagere prijzen in Italië in januari. Nederland en Spanje komen t/m week 4 iets bovengemiddeld uit, zo leren de cijfers.

Uit de Nederlandse handel een vergelijkbaar geluid: Januari was 'per saldo gemiddeld' met een iets moeizame start en een beter slot.

Op dit moment is er veel aanbod uit Spanje en in mindere mate Marokko. In flinke hoeveelheden komt er, na de koudepiek, nu product van de planten in het zuiden. De aanvoer is met andere woorden groot. 

Ruime zuidelijke aanvoer
Voor de komende week wordt daarom ook een moeizamere prijsvorming verwacht. En de kou, voor komende tijd in Nederland verwacht? Die gaat 'zeker voor beweging zorgen', maar de vraag is of het de prijs ook goed gaat doen, waarbij uiteraard ook de marktsituatie tussen retail en groothandel nog verschilt. 

Op Duitse groothandelsmarkten was de aanvoer uit Spanje én Marokko vorige week ook al ruim. In trostomaat werd Belgisch en Nederlands product het best betaald van alle aanvoerende landen, met ook een prijsstijging t.o.v. week 4. De prijs voor Marokkaans en Spaans product was hier stabiel.

Losse tomaten leverden in prijs iets in voor de zendingen uit Marokko en Spanje. De prijzen lagen hier ook lager dan voor tros. De aanvoer die er was uit België, werd het best betaald. Klik hier voor vergroting

Januari 2021
Terug naar de cijfers met een blik op het Europese tomatendashboard. In het figuur hierboven is de blauwe lijn Spanje en die lijn gaat sinds week 2 naar beneden én ook afgelopen week zette die trend door. Het is het gevolg van een ruim aanbod. 


Klik hier voor vergroting

Over de hele linie is 2021 zoals gezegd iets onder gemiddeld van start gegaan. Zowel het vijfjarig gemiddelde als de gemiddelde prijs van 2020 liggen met gemiddeld 1,09 euro per kilo 7 eurocent hoger dan de gemiddelde prijs voor 2021.


Klik hier voor vergroting

Die onder gemiddelde prijs is vooral te danken aan lagere prijzen in Italië. Daar zit voor januari tussen de prijs van 2021 en die van 2020 en het vijfjarig gemiddelde een gat van ruim 20 eurocent. 


Klik hier voor vergroting

In Spanje en Nederland ging januari 2021 beter van start. De gemiddelde prijs in Spanje komt 3 eurocent boven de gemiddelde kiloprijs van het vijfjarig gemiddelde uit én 6 eurocent boven die van 2020. Daar zorgde vooral een grote kouprijspiek rond week 2 voor. Daarna is de prijs gaan dalen en als het vijfjarig gemiddelde wordt gevolgd, dan zet die daling richting februari ook door.


Klik hier voor vergroting

In Nederland ligt de gemiddelde prijs voor 2021 in januari ook iets hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Hier is het verschil 4 eurocent, goed voor 1,35 euro per kilo gemiddelde in de eerste weken van januari. 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven