BLE-marktrapport week 4:

Mandarijnen geven de toon aan

Mandarijnen gaven inmiddels de toon aan: uit Spanje stamden Clemenvilla, Minneola, Tango en Nadorcott en uit Israël stamde Orri. Uit Marokko kwamen Afourer en Nadorcott en uit Turkije Murcott evenals Nadorcott. Italiaanse partijen vulden het aanbod aan. De Israëlische producten konden het meeste overtuigen wat betreft hun uiterlijke kenmerken. In combinatie met een goede vraag vertoonden de prijzen op sommige plaatsen een opwaartse trend.

In z'n algemeenheid kon er zonder problemen aan de vraag worden voldaan, waardoor de prijzen meestal op het bestaande niveau bleven. In enkele gevallen waren er ook prijsverlagingen te zien, bijvoorbeeld in Keulen, waar de Israëlische import vanwege het grote aanbod goedkoper werden. In München daarentegen verhoogden de handelaren hun prijzen in enkele gevallen, aangezien hier het aanbod te klein uitviel.

In de categorie clementines nam de Spaanse aanvoer af. De aanvoer uit Italië en Marokko had een aanvullend karakter. De vraag was afgenomen, want de conditie van de partijen ging langzaam achteruit. De verkopers waren daarom gedwongen hun prijzen naar beneden bij te stellen wanneer ze te grote voorraden wilden voorkomen.

Appelen
Duits Elstar, Jonagold en Boskoop domineerden nog steeds de markt en wonnen qua omvang van het aanbod nogmaals aan betekenis. De vraag bleef achter bij het uitgebreide aanbod. Desondanks tendeerden de prijzen niet aanzienlijk naar beneden.

Peren
Italiaanse partijen domineerden de markt, met voorop Abate Fetel en Santa Maria. De afzet verliep rustig, aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan.

Druiven
Het aanbod aan druiven uit Zuid-Afrika, Peru en Namibië had zich uitgebreid. De vraag bleef daarentegen op het bestaande niveau, en zwakte in Berlijn zelfs merkbaar af. De handelaren hadden desondanks over het algemeen slechts zelden aanleiding om hun prijzen bij te stellen.

Sinaasappelen
Bij de blonde sinaasappelen domineerden nog altijd de Spaanse Navelina's, waarvan het aanbod continue toenam. Ook de betekenis van Salustiana sinaasappelen met dezelfde herkomst nam toe. Navel verloor daarentegen aan relevantie.

Citroenen
Spaanse Primofiori citroenen domineerden de handel, gevolgd door Turkse Enterdonato. Het aanbod was alles bij elkaar niet wezenlijk veranderd. De vraag nam dankzij het slechte weer toe.

Bananen
Men had het aanbod slechts af en toe voldoende op de afzetmogelijkheden afgestemd. Aangezien de vraag zich tijdelijk verslechterd had, moesten de distributeurs hun prijzen af en toe naar beneden bijstellen.

Bloemkool
Terwijl het aanbod aan de dominerende Italiaanse partijen afnam, breidde de betekenis van de aanvullende Franse partijen zich uit. De handel verliep wisselend, soms nam de vraag toe en soms juist af.

Sla
Bij ijsbergsla domineerden Spaanse leveringen de markt. Het aanbod nam toe en overtrof de vraag. De distributeurs moesten hun prijzen hierdoor verlagen wanneer ze overschotten wilden voorkomen.

Komkommers
Spaanse komkommers domineerden de markt. De leveringen namen toe. De vraag bleef daarbij achter bij het aanbod. De prijzen brokkelden hierdoor overal af, uiterlijk op vrijdag.

Tomaten
Er stond een breed assortiment klaar, waarbij het aanbod aan Marokkaanse ronde tomaten duidelijk was uitgebreid. Ook trostomaten uit Nederland en Spanje wonnen aan relevantie.

Paprika's
Spaanse ladingen domineerden de markt, Turkse en Marokkaanse paprika's hadden een aanvullend karakter. De aanbodsituatie was niet wezenlijk veranderd: aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven