Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Positieve cijfers enkel voor landbouwproducten

Peruaanse export daalde met 15,3% in 2020

De Peruaanse export bedroeg vorig jaar $39.351.154.000, wat 15,3% minder is dan in 2019. Deze cijfers tonen de impact aan van de gevolgen van de pandemie in de hele wereld. Alleen de agribusiness sloot het jaar met positieve cijfers af, zo meldt de Peruaanse Vereniging van Exporteurs (ADEX).

Maandelijkse evolutie van de Peruaanse export in 2020

De voorzitter van de beroepsfederatie, Erik Fischer Llanos, vindt dat het tijd is om structurele veranderingen door te voeren die bijdragen aan het concurrentievermogen van de Peruaanse productiesector. "De afzet in het buitenland wordt bemoeilijkt door de toename van het aantal besmettingen met coronavirus, maar we moeten ook hier in Peru aan de slag om daar een antwoord op te bieden", zegt hij.

“In de eerste maanden van de pandemie werd de Peruaanse export harder getroffen dan die van andere Latijns-Amerikaanse landen. Daarnaast bracht het uitbreken van geweld in minstens drie regio's van het land afgelopen december niet alleen de volksgezondheid in gevaar, maar had het ook een effect op de transportstromen”, aldus Fischer.

Erik Fischer Llanos

De export groeide in september met 7% en in oktober met 3%, maar in november daalde de uitvoer met 6% en in december met 15%. Daarvan daalde de traditionele export met 23% en nam de niet-traditionele uitvoer met 5% toe.

“We kunnen moeilijk een prognose maken voor dit jaar wegens de instabiliteit in de wereld en de veranderingen in de Wet voor de Bevordering van de Landbouw. De onzekerheid verzwakt onze productiecapaciteit, de handelsstromen en de investeringen. Maar als er beterschap op komst is, kunnen we vermoedelijk in 2022 weer aanknopen met het niveau van vóór de crisis”, blikt hij al vooruit.

Export
ADEX meldt dat de traditionele export in 2020 ($26.457 mln) met 19% is gedaald. De belangrijkste exportmarkt was China, maar de zendingen daalden met 17,6%. Daarna volgden de VS (+21%), Canada (+3,3%), Zuid-Korea (+0,9%), Japan (-10%), Zwitserland (-40,1%), India (-38,5%), Verenigde Arabische Emiraten (-26,3%), Duitsland (-27,6%) en Brazilië (-55,7%).

De niet-traditionele export ($12.893 mln) daalde met 6,7% als gevolg van negatieve cijfers voor bijna alle subsectoren, behalve voor landbouwproducten ($6.839 mln; +8,2%). De belangrijkste exportgoederen binnen die subsector waren druiven en blauwe bessen, gevolg door avocado's, die in FOB-waarde met 0,26% en in volume met 31,4% toenamen.

Op de vierde plaats kwamen verse asperges ($385.391.000) en de zesde plek werd ingenomen door verse mango’s ($290.672.000), die 23,7% in volume stegen. Omdat de prijzen in Ecuador, Colombia en Brazilië lager waren, werden de Peruaanse exporteurs gedwongen om ook hun prijzen te verlagen.

Van de in totaal 169 bestemmingen waren de belangrijkste de VS ($3.933 mln), Nederland ($1.278 mln) en Chili ($723.073.000). De top 5 werd vervolledigd door Spanje en Ecuador.

 

 

Voor meer informatie:
ADEX
www.adexperu.org.pe

Publicatiedatum: