Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Russische import verse groenten en fruit niet hersteld na invoeren boycot

Rusland is wereldwijd gezien nog altijd de derde (in volume) importeur van verse groenten en fruit wereldwijd. In het afgelopen jaar ging het om een totaal van 7,1 miljoen ton. Dit jaar zal het een paar procent meer worden. In 2018 was het met 7,3 miljoen ton meer. In de jaren tussen het van kracht worden van de importboycot van een groot aantal landen en nu was het minder met een dieptepunt in 2016. Toen werd er maar 6,0 miljoen ton ingevoerd mede omdat er alleen in dat jaar ook een gedeeltelijke boycot op de import van Turks product gold. In de jaren vlak voor het invoeren van de boycot importeerde Rusland veel meer met een piek in 2013 van 8,4 miljoen ton. Hiervan kwam 2,3 miljoen ton uit de boycot-landen.



Stimuleringsprogramma’s lijken nog niet echt te werken
Rusland is wel bezig om na het instellen van de boycot de eigen agrarische productie te stimuleren. In 2019 is er een programma gestart waarbij investeringen voor maximaal 20% subsidie kunnen ontvangen. De Russische overheid heeft hiervoor een bedrag van 311 miljard roebel (tegen koers eind november 2020 is dat ca. 3,5miljard euro) uitgetrokken. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) merkt op dat Rusland vooral gebrek heeft aan voldoende goed plantmateriaal. Het in Rusland zelfgeproduceerde plantmateriaal zou van niet al te beste kwaliteit zijn. Verder geeft de USDA aan dat er in Rusland tekort is aan deskundigheid op agro gebied. Doordat de roebel in waarde is gedaald, is de import van o.a. plantmateriaal veel duurder geworden.

Peren gerooid en appelen geplant
Rusland is een grote producent van vooral groenten. De eigen productie van groenten bedroeg in 2018 een kleine 14 miljoen ton. De fruitproductie wordt geschat op 6 miljoen ton. De groente productie is de laatste jaren zelfs wat kleiner geweest dan in de periode 2011-2015. De Russische fruitproductie is wel gegroeid. Die hoeveelheden zijn dus (nog) niet voldoende groot om de hele bevolking van groenten en fruit te voorzien. In de productiecijfers zitten wel schattingen van niet-commerciële productie. Bij appelen bijvoorbeeld raamt de USDA dat op een totale productie van 1,54 miljoen ton er 0,91 miljoen ton commercieel geteeld wordt en 0,63 miljoen ton (40%) niet-commercieel. Bij peren zou volgens USDA zelfs meer dan 90% van de productie afkomstig zijn uit niet-commerciële boomgaarden. Professionele kwekers gaan er steeds meer toe over om oude peren aanplanten te vervangen door appelen.

Appelen is dan ook een van de weinige groeiproducten voor Rusland. Volgens de USDA wordt er steeds meer van aangeplant. Uit de officiële bekendgemaakte cijfers door het Russische CBS is naast appelen alleen de productie van watermeloenen, druiven, pruimen, paddenstoelen en bloemkool gegroeid.

Veel groenten en fruit geteeld in Kaukasus en Centraal Azië
Rondom Rusland zijn er wel een aantal landen waar veel groenten en fruit wordt geteeld. Vooral Oezbekistan is een grote met een productie van ruim 9 miljoen ton groenten en ruim 6 miljoen ton fruit. Ook Kazachstan is een grote producent met 4 miljoen ton groenten en 2,5 miljoen ton fruit. Ook in landen als Azerbeidzjan, Tasjikistan en Kirgizië, en dichterbij in Servië en Moldavië, wordt veel groenten en fruit geteeld.

Veel uit Turkije
In het huidige corona-jaar is er in Rusland in de eerste 8 maanden 2% meer verse groenten en fruit ingevoerd dan in dezelfde periode van vorig jaar. Er kwam vooral minder via Belarus het land binnen. Vooral vanuit Turkije werd meer ingevoerd. Er is ook veel minder Marokkaans product ingevoerd. Ook vanuit Egypte werd minder ingevoerd. Vanuit Zuid-Afrika werd dit jaar juist weer veel meer ingevoerd. Het gat dat ontstond door de boycot is dus maar gedeeltelijk ingevuld door import uit andere landen. In 2018 en 2019 is in Rusland gemiddeld 12% minder verse groenten en fruit ingevoerd dan in 2013 en 2014. Pas dit jaar is de import uit Turkije wel op het niveau van de “korte” boycot in 2018. Andere landen hebben 1,1 miljoen ton of wel een kwartmeer verse groenten en fruit aan Rusland kunnen leveren. Hiervan betrof 0,2 miljoen ton bananen uit Ecuador. Het grootste deel van het gat werd opgevuld met import voormalige Sovjetrepublieken.

Azerbeidzjan de belangrijkste
De belangrijkste landen waar het hier omgaat zijn: het in de Kaukasus regio gelegen Azerbeidzjan met in 2019 een import in Rusland van 0,47 miljoen ton, Moldavië (0,35), de Centraal Aziatische landen Oezbekistan (0,22) en Kazachstan (0,13).Ook Servië behoort nu tot de belangrijke leveranciers van Rusland. Andere landen die aan Rusland leveren zijn de Kaukasus landen Georgië en Armenië en het in Centraal Azië gelegen Tadzjikistan en Kirgizië. Het export assortiment verschilt wel flink per land. Oezbekistan als belangrijkste land exporteert veel: uien, druiven, tomaten, kool, abrikozen en perziken. Azerbeidzjan is de nummer twee met vooral tomaten en kaki’s. Nummer drie Kazachstan levert vooral uien en meloenen. Servië en Moldavië leveren vooral appelen. Moldavië exporteert daarnaast ook veel druiven.



Meeste blijft in regio
De landen gelegen in de Kaukasus en Centraal-Azië waren in 2019 goed voor een import in Rusland van 1,32 miljoen ton. In totaal voerden deze landen 2,3 miljoen verse groenten fruit uit. Naast Rusland was ook de interne handel tussen deze landen van belang (0,7 miljoen ton). Al met al ging er dus maar rond de 300.000 ton naar landen die niet tot de voormalige Sovjetrepublieken gerekend kunnen worden. Naar de EU ging in 2019 bijv. maar 60.000 ton. Dat is wel anders bij de westelijk van Rusland gelegen landen als Servië, Moldavië en Noord-Macedonië. Vanuit Servië werd vorig jaar 130.000 ton verse groenten en fruit aan de EU geleverd en vanuit Moldavië 50.000 ton en vanuit Noord-Macedonië 140.000 ton.

Klik hier voor het volledige rapport.

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
+31 654 687 684
fruitvegfacts@gmail.com  
www.fruitandvegetablefacts.com    



Publicatiedatum: