Start-up Spoony wint drie Gezonde Innovatie Awards

In de eerste editie van de Gezonde Innovatie Awards 2021 wint start-up Spoony meerdere awards. De pilot 'Gezond eten is kinderspel', waar samengewerkt wordt met diëtisten en kinderartsen, mag zich volgens de vakjury een winnend initiatief noemen. De 'Slurp Soep' en 'Doe-het-zelf pakketten' zijn de winnende producten, gekozen door het publiek.

De Gezonde Innovatie Awards zijn in het leven geroepen door FoodPersonality in samenwerking met FoodLog en is een een complimentenprijs voor producten en initiatieven die bijdragen aan een gezond eetpatroon. Vanuit de AGF-sector vielen ook Bonduelle (groenterijst) , Groentegoed (Tomaat Americain), de Groente en Fruitbrigade (redden van 'mislukte' groenten en fruit) en twee voedselcoöperatie initiatieven (Heerenboeren, Beleef het en eet het) vielen in de prijzen.

Met deze award stimuleren we dat er gezondere producten op het supermarktschap belanden”, vertelt Mark Peeters, mede-initiatiefnemer vanuit FoodPersonality. Bianca van der Ha (mede-initiator vanuit Foodlog) vult aan: “We hebben een podium weten te geven aan zowel kleinschalige initiatieven als grotere bedrijven.”

In de categorieën Gezonde initiatief en Gezond Product was zowel een publieks- als vakjury award te winnen. Start-up Spoony - die als missie heeft om kinderen vaker en gevarieerd groenten te laten eten - sleepte als enige meerdere awards in de wacht.

‘’Investeren in een gezond eetpatroon van kinderen kan helpen in de preventie van gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Daar sta ik achter. Spoony is zowel educatief als leuk doordat kinderen op een speelse manier kennis maken met groenten. Als kinderen op jonge leeftijd groenten leren eten en de smaken leren waarderen, wordt het veel meer een gewoonte om dit ook op volwassen leeftijd te doen,’’ aldus Jenneke Heising, vakjury Gezonde Innovatie Awards en wetenschapper, docent en onderzoeker op het gebied van Food Quality and Design aan Wageningen University & Research (WUR).

Winnend initiatief: pilot 'Gezond eten is kinderspel'
In samenwerking met 14 kinderdiëtisten en 2 ziekenhuizen heeft Spoony de afgelopen maanden een pilot gedaan bij 150 kinderen met diverse eetproblematiek (o.a. obesitas). Spoony heeft spelletjes ontwikkeld die je speelt tijdens het eten van gezonde voeding. Ze zorgen ervoor dat kinderen op positieve en vrolijke wijze spelenderwijs groenten proeven en ontdekken. Tijdens de pilot is onderzocht of deze spelletjes, in combinatie met verrassende groente recepten die kinderen zélf makkelijk kunnen maken, deze groep helpen een gezonder voedingspatroon te ontwikkelen. Dit borduurt voort op het inzicht dat door zelf koken, gecombineerd met spelelementen, kinderen het makkelijkste nieuwe smaken ontdekken. De Spelletjes Box werd uitgedeeld na een consult waarbij ze thuis in verschillende ‘levels’ aan de slag konden.

De eerste resultaten zijn positief, zowel vanuit het oogpunt van de diëtist als de ouders en kinderen. Het rapport wordt later in februari uitgebracht.


Winnende producten: 'Slurp Soep' en 'Doe-het-zelf pakketten'
De Slurp Soep is een verse 'to go' soep die voor 92% uit groenten bestaat. Het is innovatief doordat het eten van de dagelijks benodigde portie groenten voor een kind (150 gram) makkelijk wordt gemaakt*. De soep zit in een BPA-vrij en recyclebaar zakje dat ouders en kinderen al kennen van het populaire knijpfruit. Het bevat minimaal 30% minder zout dan vergelijkbare soepen en er zitten geen suikers of andere toevoegingen in.

De Doe-het-zelf pakketten bevatten alles – ingrediënten, een receptkaart met veel illustraties en een bijbehorend eetspelletje – om kinderen in de leeftijdscategorie 4 tot 12 jaar zelf gezonde groenten tussendoortjes te laten maken. De kindervariant op de populaire verspakketten bestond nog niet, terwijl het betrekken van kinderen bij het koken wordt aangeraden. Recepten lopen uiteen van Wortel Kwark bolletjes op basis van volkorenmeel tot Kabouterpizza’s, wat kleine plakjes courgette zijn die naar pizza smaken.

*De soep wordt niet gezien als vervanging voor de groenten bij het avondmaal, omdat het belangrijk is dat kinderen groenten ook kauwen en individuele smaken leren kennen.

Spoony
Sara Monnik
T: 06 1651 3507
E: sara@spoony.nl 
W: www.spoony.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven