Oliver Werner (Upmann Verpackungsmaschinen GmbH):

"Corona heeft de automatisering aanmerkelijk versneld"

In de afgelopen jaren is de agrarische branche snel geautomatiseerd. Of het nou gaat om de sortering, verwerking, weging of verpakking - er worden steeds meer volledig geautomatiseerde oplossingen ingezet. Het doel van deze automatisering is het besparen van personeel en daarmee loonkosten. Deze behoefte is juist vanwege de huidige coronavoorschriften - de afstandsregels en het dragen van mondkapjes - alleen nog maar verder toegenomen, ziet Oliver Werner - verkoopleider Duitsland van het machine- en installatieconcern Upmann. 

Regionale landbouwproducten worden juist in tijden van corona meer gewaardeerd. Veel van deze levensmiddelen - bijvoorbeeld groenten, fruit en aardappelen - worden nu meer bij regionale boerderijwinkels ingekocht. "De directe verkoop maakt een duidelijke opleving door. Dit weerspiegelt zich in de behoefte aan een passende, machinale uitrusting", schetst Oliver.


Van afzonderlijke procedures tot complete oplossingen: de firma Upmann biedt installatietechniek voor iedere behoefte aan. Circa 70 procent van de omzet komt vanuit de agrarische branche. 

Nieuwe verpakkingsprocedure
Hij noemt als voorbeeld de verpakkingsinstallatie voor papieren zakken type 4405, een onlangs gepresenteerde optimalisatie van het in 2018 gelanceerde model 4404. "Met behulp van deze machine worden aardappelen, uien en co snel en gemakkelijk in de gewenste verpakkingsgrootte - van 0,5 tot 5 kg - verpakt." Deze installatie is zowel voor de grote verpakkers alsook de kleinere directe verkopers met een oppervlakte van rond de 10 hectare geschikt. "Ook voor laatstgenoemde gebruikers is de machine binnen enkele jaren rendabel, omdat de producten vergeleken bij handmatig verpakken drie tot vier keer zo snel verpakt worden."

 

Merkbare automatiseringstendens
In z'n algemeenheid is automatisering het sleutelwoord in de huidige agrarische branche, meent Oliver. "Techniek voor hoogbouw-magazijnen hoort tot onze stokpaardjes. Maar ook de optische sorteerprocedure van onze partner Visar voor bijvoorbeeld wortelen of aardappelen wordt goed ontvangen." De behoefte aan sterk geautomatiseerde oplossingen beperkt zich daarbij niet alleen tot de de conventionele markt. "De investeringsbereidheid bij bio- en Demeter-bedrijven is - parallel aan de snel groeiende consumptie - in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld."


De papiermachine Upmatic type 4405 (hier bij een directe verkoper) met verhoogd prestatievermogen.

"Corona heeft de vraag naar sterk geautomatiseerde oplossingen nogmaals aanzienlijk versneld, omdat de nood om meer op personeel te besparen vanwege de lastigere arbeidsomstandigheden nu nog verder is toegenomen", vervolgt Oliver zijn verhaal. De automatiseringstendens zal zich ook na de crisis voortzetten, voorspelt hij. "Iedere sector die zich laat automatiseren - of het gaat om de sortering, verwerking of verpakking - zal zich naar mijn idee verder ontwikkelen."


Directeur Johannes Richter, Poul Henningsen en Oliver Werner op de Fruit Logistica 2020.

Differentiëring bij aardappelen
De firma Upmann viert volgend jaar haar 225-jarig jubileum en haar wortels liggen in de aardappelsector en groentenopslag. Juist in de aardappelindustrie, uienindustrie en wortelindustrie is de nauwkeurigheid tijdens de sortering aanzienlijk toegenomen. "Men wil aan de ene kant nauwkeuriger werken en aan de andere kant minder afval produceren. In plaats van drie of vier categorieën - bijvoorbeeld normale aardappelen, overmatig grote aardappelen en krieltjes - zijn moderne aardappelsorteerinstallaties nu met zes uitgangen uitgerust. De differentiëring van het te verkopen product is uitgebreider geworden", zegt Oliver afsluitend.

Voor meer informatie:
Upmann Verpackungsmaschinen GmbH
Oliver Werner
Burgsteinfurter Damm 185
D-48432 Rheine-Mesum
Tel: +49 (0)5975/9281-43
Fax: +49 (0)5975/9281-10
E-mail: oliver.werner@upmann.de  
Internet: http://www.upmann.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven