Italië importeert steeds meer tamme kastanjes uit Chili

Chili is voor Italië een betrouwbare leverancier van tamme kastanjes en de export bestemd voor Italië is inmiddels gestegen van 9 tot 11%.
In 2020 hadden de geëxporteerde kastanjes een waarde van €2,8 mln en hoewel dit ten opzichte 2019 een krimp is van 6%, bleven de hoeveelheden stabiel op 1.800 ton. Chili is het enige Zuid-Amerikaanse land dat tamme kastanjes levert.

Foto afkomstig van ProChile

Voor dit jaar wordt een totale opbrengst van meer dan 5.000 ton verwacht, maar de uiteindelijke hoeveelheden hangen af van de prijs op de buitenlandse markten, waarvan Italië de belangrijkste is. 

Verschillende rassen beschikbaar
In Chili zijn de omstandigheden perfect voor kastanjeteelt. Er komen in dit land geen ziekten als kastanjekanker voor en de kastanjegalwesp en spiegelmot leven hier ook niet. Daarnaast zijn er ook weinig schimmels die kastanjerot veroorzaken in tegenstelling tot andere landen waar kastanjes worden geteeld. De afwezigheid ervan maakt het mogelijk om de gewassen te telen zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Chili kan dus kastanjes aanbieden die vrij zijn van schadelijke stoffen. Een ander groot voordeel is dat het percentage ongeschikte kastanjes op minder dan 5% ligt.
De belangrijkste aangeplante rassen zijn Cuneo, Marradi, Città de Castelle en Castel Borello.

Foto afkomstig van ProChile

“In de afgelopen jaren hebben we meer dan 1.500 hectare met kastanjebomen aangeplant en sinds 2017 is er een gestage groei merkbaar in het aanbod. De geschatte opbrengst voor 2021 is ongeveer 1.200 ton en elk jaar komen er 100 hectare extra in productie”, zegt Edmuno Valderrrama, directeur van het Chileense Agrisur. 

Foto afkomstig van ProChile

De kastanjebomen in Chili zijn in het grootste deel van de gevallen afkomstig uit zaden zonder rasidentiteit, wat betekent dat de Chileense teelt een mengelmoes is van kastanjes van verschillende vormen, smaken en kleuren.

De regio Ñuble is toonaangevend op het gebied van de teelt
De regio Ñuble in het zuiden van Chili is met een areaal van circa 800 hectare de grootse. “Dit gebied, dat gelegen is voor de bergketen van de Andes, beschikt over vochtvrije grond met een uitstekende afwatering en zonder verdichting, perfect voor de teelt van kastanjes”, zegt deskundige Pablo Grau. Hij is onderzoeker aan het Chileense agrarische Instituto de Investigaciones Agropecuaria.

Chili als commerciële partner
Naast de klimatologische en territoriale omstandigheden die bevorderlijk zijn voor de teelt van gezonde kastanjes, biedt Chili de Italiaanse importeurs en verwerkers de mogelijkheid van een tweede oogst in de loop van het jaar. Aangezien het land op het zuidelijk halfrond ligt, vindt de oogst plaats tussen februari en juli, maanden die overeenkomen met het einde van de zomer en het begin van de winter.

Bij de zoektocht naar concurrerende Chileense bedrijven kunnen Italiaanse importeurs rekenen op de steun van ProChile. Dit is een overheidsorgaan dat de export bevordert en verschillende tools ter beschikking stelt om de handel te versterken. De nieuwe online-dienst One Click Import is hier een voorbeeld van.

Voor meer informatie:
ProChile Italia
Passaggio degli Osii 2
20123 Milano - Italië
+39 02 864 093
italia@prochile.gob.cl
www.prochile.gob.cl   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven