In totaal €19,1 mln

Ruimer Europees budget voor de promotie van AGF-consumptie in 2022

De Europese Commissie roept op tot het indienen van promotieprogramma's voor Europese landbouwproducten in de EU en in de wereld. Het gaat om voorstellen die vanaf 2022 ontwikkeld zullen worden en waarvoor een sterk gestegen budget wordt uitgetrokken, namelijk €19,1 mln tegenover de €8 mln van de voorgaande jaren.

Voor 2022 heeft de Commissie het budget bestemd voor meervoudige programma's waaraan meer dan één lidstaat deelneemt en die gericht zijn op de promotie van de consumptie van verse groenten en fruit in het kader van een evenwichtig dieet verhoogd tot €10 mln in vergelijking met de €8 mln die voor 2021 zijn uitgetrokken.

Daarnaast heeft de Europese Commissie een nieuwe post van €9,1 mln ingevoerd voor de cofinanciering van enkelvoudige programma's (slechts door één lidstaat afzonderlijk voorgesteld) die gericht zijn op de promotie van de consumptie van verse groenten en fruit in het kader van een evenwichtig dieet. Programma's ter bevordering van de consumptie van groenten en fruit kunnen echter ook onder andere rubrieken worden gepresenteerd die geen verband houden met een evenwichtige voeding. Zoals uitgelegd in de oproepen voor enkelvoudige en meervoudige programma's, gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie op 28 januari, komen de eenvoudige en meervoudige programma's voor de promotie van groenten en fruit op de interne markt ook in aanmerking onder andere rubrieken.

De programma's ter promotie van landbouwproducten in de EU en buiten de EU worden medegefinancierd door de Commissie en de entiteiten die deze programma's voorstellen. Voorstellen kunnen worden ingediend tot 28 april. Het gaat om voorstellen voor acties vanaf 2022 en voor een periode van minimaal één jaar en maximaal drie jaar. De aanvragende entiteiten kunnen beroepsorganisaties van de lidstaten of van de Unie zijn, tweedegraads- en eerstegraadstelersorganisaties, brancheorganisaties, enz.

De Spaanse beroepsfederatie FEPEX is blij met de verhoging van het budget dat de Europese Commissie heeft gereserveerd voor de promotie van de consumptie van groenten en fruit in het kader van een evenwichtig voedingspatroon. De beslissing zal volgens de organisatie ongetwijfeld helpen om de consumptie van groenten en fruit te verhogen, vooral door de nadruk op het belang van deze producten voor een gezonde levenswijze.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven