Zuid-Afrika exporteert 146 mln dozen citrus tijdens record exportseizoen

"Tien maanden geleden, in maart 2020, voorspelden we een record exportseizoen met een export die rond de 143 mln dozen zou bedragen. Nu de definitieve cijfers binnen zijn, kunnen we laten weten dat we tijdens het exportseizoen 2020 een recordaantal van 146 mln dozen Zuid-Afrikaans citrus naar alle delen van de wereld hebben geëxporteerd," zegt Justin Chadwick, directeur van de Citrus Growers' Association. 

Deze cijfers wijzen op een fenomenale groei van de Zuid-Afrikaanse citrussector, die zich na Spanje de grootste citrusexporteur ter wereld kan noemen. Deze prestatie is te danken aan de nauwe samenwerking binnen de sector en met de overheid en bewijst de hoge kwaliteit van Zuid-Afrikaans citrus, dat zich overal ter wereld in een sterke vraag kan verheugen.  

"Het is moeilijk om een concrete voorstelling te maken van de aantallen citrus die vorig jaar werden geëxporteerd maar wanneer men de 146 mln dozen naast elkaar zou zetten dan zouden ze een afstand van 40.000km beslaan. Dit is vergelijkbaar met de hoogte van 4,4 keer de Mount Everest op elkaar."

"Dit record exportseizoen komt na de invoering van de nieuwe citrusexportheffing vorige maand, waarvan we verwachten dat deze de citrussector zal helpen haar wereldwijde marktaandeel nog verder te vergroten door de herinvestering van geldmiddelen in onderzoek, markttoegang en transformatie. Op deze manier hopen we nog meer banen te scheppen en de komende vier jaar nog meer inkomsten voor onze economie te genereren."

"Onze huidige ramingen wijzen op een verdere groei van de export met nog eens 300.000 ton gedurende de komende drie jaar. De groeiverwachtingen voor easypeelers, citroenen en Valencia's wijzen op een verwachte toename van €374 mln aan deviezeninkomsten en de creatie van 22.250 banen gedurende de komende drie jaar. 

Dit is geweldig nieuws voor de citrussector en Zuid-Afrika dat op probeert te krabbelen na de verwoestende impact van de Covid-19-pandemie. Volgens Justin kijkt de sector ernaar uit een rol te vervullen in de wederopbouw van de economie en Zuid-Afrika weer financieel sterk te maken. 

"Om dit te bereiken, werken we met alle belanghebbenden en overheidspartners samen om nog meer internationale markten te openen voor ons fruit. Als we toegang kunnen krijgen tot nieuwe markten en onze aanwezigheid kunnen uitbreiden op belangrijke markten, zoals de EU, VS, China en India, dan zien we geen reden waarom Zuid-Afrika de langetermijnprognose van de sector niet zo behalen, en de komende vijf jaar haar citrusexport uit zal breiden tot 200 mln dozen."

"Samen kunnen we de levens van veel Zuid-Afrikanen beter maken."

 


Justin Chadwick
Citrus Growers Association CEO
Tel: +27 83 654 9591
Email: justchad@iafrica.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven