Fairtrade bananentelers uit Saint Lucia hoopvol na faillissement WinFresh

De kans bestaat dat bananentelers op Saint Lucia, die opereren onder het Fairtrade-keurmerk, financieel zullen profiteren van het faillissement van WinFresh. Toch verkeert de National Fair Trade Organization Saint Lucia (NFTOSL) momenteel niet in een optimale positie omdat zij cash nodig heeft om telers te kunnen betalen. 

WinFresh, een bedrijf dat was gevestigd op de Bovenwindse Eilanden en zich voornamelijk bezighield met de verkoop van Fairtrade-bananen van de vier Bovenwindse Eilanden, werd vorig jaar failliet verklaard. 

"Gedurende een periode van 22 weken ontvingen we geen geld van WinFresh voor het geëxporteerde fruit. De directie beloofde ons betaling maar deze hebben we echter nooit ontvangen. Later ontdekten we dat WinFresh in grote financiële problemen verkeerde," liet Eustace Monrose, voorzitter van de NFTOSL weten aan thevoiceslu.com.

Hij vertelde dat de NFTOSL al haar middelen aan heeft moeten spreken om haar telers wekelijks uit te kunnen betalen. 

Hoewel de telers nog altijd op hun geld wachten, zou er toch weleens verbetering in hun situatie kunnen komen. Een optimistische Monrose legde namelijk uit dat de NFTOSL als particulier bedrijf strategische besluiten heeft genomen die geleid hebben tot een overeenkomst met Sustainable Agriculturul Supplies, waardoor de handel kan worden voortgezet.  

"Er werd een contract voor de resterende vier maanden ondertekend door beide partijen. In deze periode hebben we contacten gelegd met retailers en rijperijen en zijn we contracten met supermarkten aangegaan," aldus Monrose. Dit initiatief werd door de regering gesteund. 

Eind december werd het contract niet verlengd. Beide partijen hadden een vriendschappelijke ontmoeting voor het contract afliep, waarin de redenen voor het niet verlengen werden toegelicht. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven