Grootste coronazorgen Noorse telers over seizoenarbeiders

Uit resultaten van een onderzoek van Sentio, in opdracht van de Noorse verzekeringsmaatschappij Frende Forsikring, blijkt dat Noorse telers zich het meest zorgen maken over voldoende buitenlandse arbeidskrachten. Al sinds 12 maart 2020 gelden er strenge inreisbeperkingen. De komende twee weken zijn de regels zelfs nog verder aangescherpt en de regering heeft aangegeven dat die strenge regels waarschijnlijk nog wel langer duren. Dat veroorzaakt onzekerheid onder telers voor het nieuwe seizoen.

Øystein Øren, verantwoordelijke voor de landbouw bij Frende Forsikring: “Telers maken zich zorgen over de toegang tot arbeidskracht, dat arbeiders ziek worden, de inreisbeperkingen en de quarantaineregels. Ook zijn ze bang om zelf ziek te worden en of ze dan wel een oplossing kunnen vinden. Velen van hen werken alleen en zijn afhankelijk van zichzelf en het werk wat ze zelf gedaan moeten krijgen.”

Gartnerhallen, de grootste coöperatie van Noorse AGF-telers, heeft de Noorse autoriteiten eerder al gevraagd een oplossing te zoeken voor de seizoenarbeidersproblematiek. De autoriteiten hebben de telers opgedragen Noren of anders arbeiders uit de EER te gebruiken.

Norges Bondelag, de grootste belangenorganisatie voor Noorse boeren/telers, herkent de uitkomst van het onderzoek, zo zegt organisatie manager Astrid Solberg: “Tijdens de pandemie hebben we ons vooral gericht op de sectoren die afhankelijk zijn van buitenlandse arbeidskrachten, zoals de groentesector. Het is belangrijk daar goede oplossingen voor te hebben, want als de toekomst zo onzeker is, is het moeilijk voor telers om bijvoorbeeld grote investeringen te doen.”

Ook optimisme
Maar naast de zorgen is er ook positief nieuws, zo beamen Øren en Solberg. Boeren en telers merken namelijk een grotere vraag naar hun producten. De voedselproductie gaat zoals altijd door en minder grenshandel zorgt voor meer vraag naar bijvoorbeeld melk en vlees. Daarnaast realiseren meer mensen zich hoe belangrijk Noorse landbouw is voor de voedselveiligheid.

Bron: nationen.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven