5-10% minder vroege rassen en 20% minder (middel)late rassen

Spaans aardappelareaal zal naar verwachting afnemen in 2021

Het Aardappelcomité van de Spaanse beroepsfederatie FEPEX voorziet voor 2021 een afname van het areaal van 5% tot 10% voor de vroege rassen, die vooral in Andalusië en Murcia worden geteeld, en van 20% voor de middellate en late rassen, waarvan de percelen zich in het centrum en het noorden van het land bevinden.

De verantwoordelijke van de afdeling Aardappelen binnen ASOCIAFRUIT, de Vereniging van Teelt- en Exportbedrijven van Groenten en Fruit van Andalusië en Extremadura, Marcos Román, meldde tijdens een videovergadering op donderdag 28 januari dat een groot deel van de aardappelen al gepoot zijn in Andalusië, het belangrijkste Spaanse gewest voor de vroege rassen. Het totale areaal zal evenwel tussen de 5% en 10% kleiner uitvallen dan dat van 2020.

Voor de middellate en late rassen, die voornamelijk in Castilla y León geteeld worden, verwacht het Comité een afname van het areaal met 20%. In Baskenland zal het areaal volgens Alfonso Saénz de Cámara, voorzitter van het Aardappelcomité van FEPEX, ongeveer gelijk blijven.

Volgens een rapport van het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel met gegevens tot en met november 2020, bedroeg het aardappelareaal in het land 67.300 hectare en de opbrengst 2,1 miljoen ton.

De Spaanse aardappelexport bedroeg tot en met november van vorig jaar 263.785 ton, 8% minder dan in dezelfde periode van 2019, en had een waarde van €95,8 mln, 35% minder dan het voorgaande jaar, zo blijkt uit gegevens van het Directoraat-generaal van de Douane, verwerkt door FEPEX. In dezelfde periode bedroeg de import 795.763 ton (-5%) voor een waarde van €243,5 mln (-18%).

In 2020 liet de afzet van aardappelen bestemd voor de supermarktketens een groei optekenen tegenover 2019. In de eerste elf maanden van 2020 groeide de consumptie van de huishoudens met 16%, zowel in volume als in waarde, terwijl de volumes bestemd voor de horeca afnamen wegens de (gedeeltelijke) sluiting van die sector.

Het Aardappelcomité van FEPEX is samengesteld uit de Nationale Vereniging voor de Teelt en Handel van Groenten, Fruit en Aardappelen (ASONAL), de Vereniging van Teelt- en Exportbedrijven van Fruit en Groenten van Andalusië en Extremadura (ASOCIAFRUIT), de Iberische Club van Aardappelverpakkers en -verkopers (CIPP), de Vereniging van Aardappeltelers van Castilla y León (ASOPOCYL) en de Spaanse Vereniging van Telers van Pootaardappelen (APPSE).

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven