Nieuw basisloon brengt arbeiders op Fairtrade bananenplantages stap dichterbij leefbaar loon

Om de leefomstandigheden van alle hardwerkende arbeiders in de bananensector te verbeteren, heeft Fairtrade een nieuw basisloon ingevoerd waardoor werknemers op Fairtrade bananenplantages gegarandeerd 70% van hun nettoloon ontvangen om aan een leefbaar inkomen te komen. De lonen zullen vanaf juli 2021 in alle landen gaan gelden.


Foto: Fairtrade America.

Momenteel ontvangen arbeiders in de meeste producerende landen het landelijke minimumloon. In de meeste gevallen ligt  dit echter onder het leefbare loon. Te lage lonen zijn voor veel arbeiders in de bananensector dus nog altijd de realiteit. Ze hebben nauwelijks geld om hun gezinnen te voeden of om  hun kinderen naar school te laten gaan. Ze hebben geen geld voor onderwijs of gezondheidszorg en al helemaal niet om wat opzij te zetten voor noodgevallen. Fairtrade is de eerst organisatie die concrete stappen onderneemt om een leefbaar inkomen te realiseren voor arbeiders in de bananensector en is van plan om hiermee door te gaan tot alle arbeiders een loon van €380 verdienen, wat overeenkomst met het leefbare loon in de top-drie bananenteeltgebieden. 

Hoewel leefbare lonen de meest urgente uitdaging zijn voor de bananensector, kiest Fairtrade voor een holistische benadering door ook initiatieven te implementeren om de fundamentele rechten en vrijheden van de bananentelers en -arbeiders te waarborgen, zoals het recht op zorg, een veilige werkomgeving, gendergelijkheid, acceptabele werktijden en het recht om te onderhandelen. Collectief onderhandelen is de meest duurzame manier om tot een leefbaar inkomen te komen. In sommige teeltgebieden worden plantagearbeiders niet vertegenwoordigd door een vakbond die voor hen in onderhandeling kan gaan voor betere arbeidsomstandigheden en lonen. Dit is nog zorgelijker nu de onzekerheid en kwetsbaarheid van miljoenen werknemers in de wereldwijde agrarische sector nog groter is geworden als gevolg van de pandemie, ook van degenen die op Fairtrade-gecertificeerde plantages werken. Om de werkomstandigheden van alle arbeiders in de bananensector te kunnen verbeteren, is het cruciaal dat zij zich kunnen verenigen in vrije en onafhankelijke organisaties om zo over hun arbeidsvoorwaarden te kunnen onderhandelen. 

Foto: Fairtrade America.

“Het is onze missie om ervoor te zorgen dat al onze gecertificeerde bananenplantages hun werknemers eerlijk belonen en in staat stellen samen op te komen voor hun rechten," zegt Peg Willingham van Fairtrade Amerika. "Net zoals voor het oplossen van veel andere complexe problemen is het nodig dat de totale sector prioriteit geeft aan mensenrechten boven winst. Hiervoor is het belangrijke dat  handelaren, afnemers, retailers en consumenten Fairtrade-bananen steunen om zo een leefbaar inkomen voor allen te kunnen verwezenlijken."

Eerlijke prijzen en handelsvoorwaarden zijn essentieel om te kunnen garanderen dat iedere arbeider fatsoenlijk betaald krijgt voor zijn of haar werk. Fairtrade dringt er bij retailers en handelaren op aan om eerlijke prijzen te hanteren en ervoor te zorgen dat hun inkooppraktijken in overeenstemming zijn met hun duurzaamheidsbeloften. 


Foto: Fairtrade America.

Voor meer informatie:
Fairtrade America
Tel: +1 (202) 391-0525 
Email: questions@fairtradeamerica.org  
www.fairtradeamerica.org  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven