Schotse pootaardappeltelers werken aan herstel EU-markt

De Schotse pootaardappelsector heeft in Europa bereidwillige kopers gevonden om zijn inspanningen te ondersteunen om de Europese Commissie ertoe te bewegen haar huidige verbod op de invoer van pootaardappelen uit het Verenigd Koninkrijk te heroverwegen. Deskundigen zijn echter van mening dat de kans op succes slechts 50/50 is.

Patrick Hughes, hoofd ontwikkeling aardappelexport bij de Agricultural and Horticultural Development Board, zei dat de kwestie op de agenda staat van een vergadering op hoog niveau in Brussel deze week.

"Mede als gevolg van Brexit heeft Europa de invoer van pootaardappelen uit het VK effectief verboden en hoewel er onderhandelingen gaande zijn om erkenning te krijgen voor Schotse pootaardappelen met een hoge gezondheidsstatus, kon Defra pas na het einde van de overgangsperiode op 1 januari een aanvraag indienen om de besprekingen over deze kwestie te starten."

Hij verklaarde dat, hoewel de meeste bestellingen voor Europa vóór eind december door de telers werden afgehandeld en de pootgoedtelers waarschijnlijk in de komende weken zullen beginnen met het planten van hun gewassen voor het volgende seizoen, het duidelijk is dat de tijd begint te dringen om vooruitgang te boeken.

Volgens scotsman.com voegde Hughes eraan toe dat, hoewel vaste klanten, die graag toegang willen blijven houden tot Schots pootgoed, het proces hebben geholpen, maar dat de kans op succes ongeveer 50/50 is.

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven