Container xChange constateert 'positieve trend'

Einde aan containertekort mogelijk in zicht

Deskundigen beweren dat het einde van het uitzonderlijke tekort aan containermaterieel, dat in de voorbije maanden is ontstaan, in zicht zou kunnen zijn. Container monitoring specialist Container xChange heeft melding gemaakt van een "positieve trend" die is waargenomen in de Container Availability Index (CAx) van de organisatie, waarbij zij ervan uitgaan dat het Chinese Nieuwjaar [12 februari 2021] het omslagpunt zou kunnen zijn. De waarden voor 20ft containers voor droge lading (20DC) en 40ft containers voor droge lading (40DC) verbeteren tot respectievelijk 0,34 en 0,37, wat wijst op een veel grotere beschikbaarheid van lege containers dan vorige maand.

Hoewel de recentste cijfers voor januari nog steeds ruim onder 0,5 liggen en dus een tekort aan beschikbare containers vertegenwoordigen, beginnen deze cijfers voor 20DC's en 40DC's te lijken op het "normale" niveau van containertekorten dat wordt ervaren voor belangrijke Chinese exportmarkten, aldus Container xChange. De indexniveaus voor 40ft containers (40HC's) zijn deze maand ook aanzienlijk gestegen, zij het lager dan 0,2, zodat de beschikbaarheid laag blijft.

David Amezquita, directeur Data Insights bij Container xChange: "Met een groei van 37,5% voor 40HC en zelfs 200% voor 40DC in januari ten opzichte van december 2020, laat de Container Availability Index eindelijk een positieve trend zien voor exporteurs en verladers die op zoek zijn naar materieel in Shanghai."

Container xChange merkte op dat "containers in China al maandenlang uiterst schaars zijn, en dat de prijzen tot recordhoogten zijn gestegen, voornamelijk als gevolg van de onverwachte vraag naar containergoederen die is ontstaan in de nasleep van wereldwijde sociale lockdowns".

Nu de Chinese containerfabrieken op volle toeren draaien en de rederijen de lege containers progressief naar China hebben teruggebracht, dreigt het Chinese Nieuwjaar het omslagpunt te worden voor de tekorten aan materieel.

Bron: Lloydsloadinglist
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven