La Niña zorgt voor veel regen in Zuid-Afrika

De voorspellingen van het Zuid-Afrikaanse La Niña seizoen worden bevestigd door de hevige regens van de afgelopen week. Voor de vroege avocadotelers in Levubu zou het een vertraging kunnen betekenen voor de langverwachte start van het avocadoseizoen; voor de avocadotelers in Tzaneen, die al over een maand kunnen oogsten, is het een geweldige timing.

Een nat seizoen moet altijd worden toegejuicht, maar het brengt wel een hogere ziektedruk en risico's, zoals zacht worden van het fruit met zich mee. Het fruit rijpt sneller, maar "de regen betaalt de schade", merkt een mangoteler op, die het peil van de Letaba-rivier in de Tzaneen-dam scherp in de gaten houdt: 33,5% eerder deze week (6,8% vorig jaar om deze tijd). Met meer dan 400 mm recent in de stroomgebieden, wordt een verdere sterke watertoevoer verwacht.

De Klein Letaba rivier in Limpopo stroomt weer (foto: Johann Rothmann, ReënvalSA)

Helaas heeft het geen zin om de Tzaneen Dam tot meer dan 60% te vullen: een paar jaar geleden werd de damwand tot dat niveau afgebroken ter voorbereiding van een verlenging van de damwand, maar de bouw is nu volledig stilgelegd.

Het Tommy Atkins mangoseizoen is vroeger afgelopen. Gewoonlijk kunnen mangotelers tot in februari oogsten, maar veel telers zijn dit jaar halverwege januari gestopt.

De tomatenopbrengst is door de regen snel gedaald in vergelijking met de zeer grote hoeveelheden op de markt. Bewolking vertraagt de rijping en de regen verstoort de oogst. Regen in het noorden van het land kan de vooruitzichten voor tomaten die nu in de Kaap worden geoogst, verbeteren.

Meloenen uit het noorden van het land hebben te kampen met schimmelproblemen door de aanhoudende vochtige omstandigheden. "Het is moeilijk om het suikergehalte goed te krijgen en om ze knapperig te houden," legt een meloenenteler in het noorden van Limpopo uit. "De meloenen worden zacht van binnen en de smaak wordt flauw."

Uien en paprika's in het noorden van het land zijn in hun groeistadium. De regen helpt telers om te besparen op het irrigatieschema.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven