BerryWorld verliest kort geding in Haagse rechtbank

Op 2 december 2020 heeft de rechtbank Den Haag zich uitgesproken in een geschil tussen BerryWorld en het Spaanse Arofa dat via haar dochteronderneming BerryNaiz een samenwerkingsovereenkomst had met de Nederlandse groothandel in zachtfruit.

In de gesloten overeenkomst werd gesteld dat Arofa onder licentie staande blauwe bessenvariëteiten mocht aanplanten op percelen in Marokko maar deze exclusief moest leveren aan BerryWorld. Echter zijn in het vorige seizoen dergelijke exclusieve variëteiten opgedoken op de Europese markt. Zo werd de variëteit Eureka en Meridian aangetroffen op de Duitse, Franse, Nederlandse en Italiaanse markt. In alle gevallen gaat het om beschermde MBO-rassen onder de licentieovereenkomst. BerryWorld stapte naar de rechter omdat dit een inbreuk is op haar kwekersrechten waar het exclusieve rechten op heeft.

De Rechtbank in Den Haag heeft de bezwaren echter van tafel geveegd. Dat komt omdat de rechtbank zich voor veel van de genoemde bezwaren niet bevoegd voelt omdat het immers niet in Nederland heeft plaatsgevonden. Met betrekking tot de Nederlandse markt wijst de rechtbank de bezwaren ook van de hand omdat men vindt dat hier sprake is van het voortbrengen van oogstmateriaal en dus niet ongeoorloofd zijn gebruikt.

BerryWorld moet opdraaien voor de proceskosten van € 30.328,20 in totaal.

Bron: Rechtspraak


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven