USDA

Overzicht ramingen citrusoogsten wereldwijd

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw raamt dat de wereldproductie van sinaasappelen in 2020/21 ten opzichte van het voorgaande jaar met 3,6 miljoen ton zal stijgen tot 49,4 miljoen ton, omdat het gunstige weer tot grotere oogsten in Brazilië en Mexico heeft geleid en de daling in Turkije en de Verenigde Staten heeft gecompenseerd.

Brazilië
De Braziliaanse sinaasappeloogst zal naar verwachting met 14% stijgen tot 16,9 miljoen ton op basis van het verwachte gunstige weer, de bloei en de vruchtzetting. De consumptie van sinaasappelen zal naar verwachting gelijk blijven, terwijl de sinaasappeloogst voor de verwerkende industrie met 2,0 miljoen ton zal stijgen tot 12,2 miljoen ton. Verwacht wordt dat de Mexicaanse productie met meer dan de helft zal toenemen tot 4,0 miljoen ton, nadat de oogst van vorig jaar door de droogte was gedecimeerd. Een groter aanbod zal leiden tot een grotere consumptie en meer fruit voor verwerking.

China
Voor China wordt een lichte stijging van de oogst tot 7,5 miljoen ton verwacht als gevolg van gunstige weersomstandigheden. De consumptie zal stijgen naarmate de opbrengst toeneemt, terwijl naar verwachting minder sinaasappelen voor verwerking zullen worden gebruikt. Verwacht wordt dat de invoer gelijk zal blijven en dat Egypte, Zuid-Afrika, Australië, de Verenigde Staten en de Europese Unie de belangrijkste leveranciers zullen blijven.

EU
De sinaasappeloogst in de Europese Unie zal naar verwachting met 6% stijgen tot 6,6 miljoen ton als gevolg van het gunstige weer en een toename van het geoogste areaal, doordat in Italië nieuwe boomgaarden in productie worden genomen.

VS
In de Verenigde Staten zal de productie naar verwachting met 13% dalen tot 4,1 miljoen ton, waarbij de oogst in Florida naar verwachting met 20% zal dalen als gevolg van een bovengemiddelde daling van de productie.

Egypte
Verwacht wordt dat de opbrengsten in Egypte met 200.000 ton zal stijgen tot 3,4 miljoen ton als gevolg van een toename van het geoogste areaal en gunstige weersomstandigheden tijdens de bloeiperiode en de vruchtzetting. De consumptie, de sinaasappelen voor verwerking en de export zullen allemaal toenemen als gevolg van de grotere voorraden. De belangrijkste exportmarkten blijven naar verwachting de EU, Rusland, Saoedi-Arabië en China.

Zuid-Afrika
De Zuid-Afrikaanse productie zal naar verwachting met 3% toenemen tot 1,7 miljoen ton als gevolg van de verwachte normale weersomstandigheden, een toename van het geoogste areaal door nieuwe aanplant van variëteiten met een hoge opbrengst en een late rijping, en een beter waterbeheer. De uitvoer zal naar verwachting licht stijgen tot 1,3 miljoen ton en vertegenwoordigt meer dan een kwart van de wereldhandel. De EU zal naar verwachting Zuid-Afrika's grootste afzetmarkt blijven en meer dan een derde van de uitvoer voor haar rekening nemen.

Turkije
De Turkse sinaasappeloogst daalt met 20% tot 1,4 miljoen ton als gevolg van het warme weer en de sterke wind die de bloei hebben geschaad.

Marokko
Verwacht wordt dat de productie in Marokko met meer dan een derde zal toenemen tot 1,1 miljoen ton als gevolg van het gunstige weer en de uitbreiding van het areaal door het aanleggen van nieuwe boomgaarden. Ook voor de consumptie, de uitvoer en het fruit voor verwerking wordt een stijging verwacht.

Klik hier voor het volledige USDA-rapport met ook informatie over andere citrus, zoals grapefruit, easy peelers en citroenen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven