Nicolas Stevens, directeur Better3Fruit

“De Giga speelt in op de vraag naar een resistente en toekomstbestendige appel”

Tholen – Woensdag 27 januari introduceerde het Italiaanse handelsbedrijf Vog drie nieuwe appelrassen: Cosmic Crisp, RedPop en Giga. De Giga is ontwikkeld door de Belgische veredelaar Better3Fruit en is eigenaar van het ras. In een gesprek met AGF vertelt directeur Nicolas Stevens hoe de Giga tot stand is gekomen.

“Het verhaal van Giga begint in 2002 toen de eerste bestuiving plaatsvond”, vertelt Nicolas. “Het een kruising tussen de variëteit Gold Rush en Nicotor (Kanzi). De naam van de variëteit is Ipador, maar de appel zal vermarkt worden onder de naam Giga. Het is een schurftresistente appel met een zeer goede bewaring. De Giga blijft tot het einde van het seizoen hard en sappig en is zeer makkelijk te bewaren door de goede shelflife. Ook thuis bij de consument kan de appel met gemak twee weken in de fruitschaal liggen zonder zijn knapperigheid te verliezen.”

“Heel veel”
Volgens de veredelaar is Giga goed te omschrijven als ‘heel veel’. “De appel heeft veel textuur, veel smaak en veel aroma. Qua grootte is de appel middelgroot. Het is daarentegen wel een zware appel. Zelfs de kleinere maten voelen zwaar in de hand. De appel is voor de wereldwijde markt ontwikkeld. Hoewel wij de eigenaar zijn van het ras, zijn we een licentie aangegaan met de internationale groep IPA. In deze groep zitten partners uit diverse werelddelen met de bedoeling dat de appel in veel werelddelen op de markt zal komen.”

Futureproof
“De appel is bestemd voor een hele brede doelgroep. Wij als Better3Fruit vermarkten natuurlijk niet, maar zijn wel op de hoogte van de marketing. Het is een appel voor actieve mensen die graag delen en het fruit overal mee naar toe kunnen nemen, omdat de appel zo lekker hard en sappig blijft”, legt Nicolas uit. Tijdens het ontwikkelen van de appel heeft de veredelaar niet enkel naar de consument gekeken, maar ook naar de hele keten. “De consument is natuurlijk belangrijk, maar de keten moet je ook niet vergeten. Door de resistentie van het ras is de appel futureproof. De regels naar bewaring en behandeling worden alleen maar strenger, dus een resistent ras dat goed bewaard speelt daar mooi op in. Tevens kleurt de appel goed, dat is goed voor de telers en zorgt er nog eens voor dat er minder weggegooid hoeft te worden.”

Italië is het eerste land waar de Giga wordt geïntroduceerd. Volgend jaar worden de eerste appelen in de winkel verwacht. “We hebben al wel wat oogst gehad, maar die appelen zijn voornamelijk bestemd voor samples en proefmomenten in de winkel. Vorig jaar zijn de eerste bomen op grote schaal aangeplant en ook deze winter zullen er nieuwe bomen worden geplant. Ondertussen blijven wij als veredelaar hard aan de weg timmeren. En hopen wij met al onze partners in de toekomst nog meer mooie producten op de markt te zetten”, besluit Nicolas.

Voor meer informatie:
Nicolas Stevens
Better3Fruit
Steenberg 36
B-3202 Rillaar - België
+32 (0)16 24 16 10
info@better3fruit.com    
www.better3fruit.com  
https://www.giga-apple.com/en/giga.html 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven