Jaguar Fresh Fruit Trade (Shanghai) Co., Ltd.

Israëlisch grapefruit onderscheidt zich op overvolle Chinese markt

Chinezen weten momenteel niet zo goed wat ze met importfruit aan moeten, nu er in veel landen nieuwe uitbraken van Covid-19 zijn en een lading importkersen uit Chili onlangs positief testte op het virus, zit de schrik er goed in. De consumentenvraag is dan ook duidelijk afgenomen.

Tegelijkertijd zijn ontwikkelingen op het gebied van de productkwaliteit en aantallen binnenlandse sinaasappelen ook bepalend voor de marktomstandigheden van importsinaasappelen. De binnenlandse aanvoer nam dit jaar niet alleen toe maar ook de productkwaliteit verbeterde. Als gevolg van verschillende factoren is de huidige vraag naar sinaasappelen uit de VS, Egypte en Spanje beduidend zwakker dan vorig jaar rond deze tijd. Om deze reden zijn importeurs minder gaan importeren.

Importsinaasappelen uit Egypte

Ieder jaar wordt de Chinese markt in januari overspoeld met uit de VS, Egypte en Spanje geïmporteerde sinaasappelen. Israëlisch grapefruit komt ongeveer op hetzelfde moment op de markt. Ieder sinaasappel- en grapefruitras heeft zijn eigen retailkanalen en doelgroepen. Israëlisch en Egyptisch grapefruit zijn momenteel vrij populair omdat deze citruscategorie in China zelf niet wordt geteeld. Er is altijd sprake van een stabiele vraag naar grapefruit. 

"In oktober en november beginnen we met de levering van uit Israël geïmporteerde groene pomelo. Het aanvoerseizoen van grapefruit begint wat later in november en gaat tot februari door. Wanneer de weersomstandigheden en productkwaliteit goed zijn dan kan het aanvoerseizoen zelfs tot in maart duren. Gezien de transittijd van 30 -40 dagen van Israël naar China, komen de eerste groene pomelo's in november en december in China aan. Het grapefruitseizoen gaat in december van start en loopt tot april," zegt Sylvia Xu van Jaguar Fresh Fruit Trade in Shanghai (hierna aangeduid als Jaguar Fresh). 

Pakstation voor importsinaasappelen

Neem Israëlisch citrus als voorbeeld. De afzet van groene pomelo en grapefruit verloop vrij soepel. Israëlisch grapefruit verkoopt goed op de Chinese markt omdat China geen grapefruit teelt. Daarnaast beantwoordt deze categorie aan de consumentenvraag naar gezond, premium fruit. Israëlisch grapefruit ziet er goed uit en de productkwaliteit is uitmuntend. 

Veel producenten van dranken gebruiken grapefruit voor het produceren van populaire dranken. Dit is de reden dat de aandacht voor grapefruit toeneemt. Groene pomelo is al vele jaren een favoriet onder importeurs. Nu ook in China groene pomelo wordt geteeld, is de concurrentie feller geworden. Ondanks het feit dat de kwaliteit van de binnenlandse pomelo minder goed is dan van het Israëlische  product, wordt deze laatstgenoemde toch geraakt door de groeiende concurrentie op de Chinese markt. Nadat dat de Israëlische pomelo's de Chinese markt bereikten, gingen de prijzen meteen omlaag. 

Door Jaguar Fruit geïmporteerde sinaasappelen

"Wanneer het aanbod van een bepaald product groter is dan de vraag dalen de prijzen. Dit is momenteel het geval bij importsinaasappelen uit Egypte. De geïmporteerde aantallen zijn betrekkelijk klein maar de wereldwijde vraag naar Egyptische sinaasappelen is niet zo groot maar de exportkosten zijn daarentegen vrij hoog. Dit maakt het moeilijk om de retailprijs laag te houden. Daar komt nog bij dat alle importfruit last had van de geruchten over de positief geteste importkersen. Hoe de Chinese markt voor Egyptische sinaasappelen zich verder zal ontwikkelen, is lastig te voorspellen. Eerdere ervaringen leren ons dat ondanks het feit dat alle sinaasappelrassen hun eigen doelgroep hebben ze toch onderling uitwisselbaar zijn. Nu de aanvoer van Egyptische sinaasappelen de vraag overtreft, zal de prijs kelderen en dit zal ook de prijs van importfruit uit de VS en Spanje omlaag halen," legt Sylvia uit. 

Pakstation voor importsinaasappelen

Afgezien van de onderlinge concurrentie in het segment import-sinaasappelen wordt de situatie nog verder verergerd door de toename van de binnenlandse sinaasappelproductie. De aantallen en prijzen van geïmporteerde sinaasappelen zijn gedaald als gevolg van de enorme productiestijging van binnenlandse sinaasappelen. De concurrentie is gegroeid maar de nieuwe marktomstandigheden bieden ook commerciële kansen. 

De hogere prijzen van importsinaasappelen en de onzekerheid omtrent de pandemie hebben geleid tot een daling van de sinaasappelimport maar dit betekent wel dat de voorraden importsinaasappelen sneller uitgeput zullen raken dan verwacht. Later in het seizoen zou dit kunnen resulteren in een sterke vraag naar importfruit en dat zal de prijzen opdrijven, Jaguar Fresh levert voornamelijk Egyptische sinaasappelen en grapefruit in de aanloop naar de viering van het Chinese Nieuwjaar (12 februari 2021). De citrusproducten worden onder het Jaguar-merk verkocht maar ook onder  de andere merknamen die in de pakstations worden verwerkt. De markt is divers en de verscheidenheid aan merken zorgt dat alle hoeken van de markt kunnen worden bereikt.  

 

Voor meer informatie: 

Ms. Sylvia Xu
Jaguar Fresh Fruit Trade (Shanghai) Co., Ltd.
Website: www.jaguarthefreshcompany.com 
Tel.: +86 21 3479 9266 
E-mail: info@leopardfruit.cn 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven