Van €800 naar €200 per kilo

Prijs zwarte truffel uit het Spaanse Cuenca stort in

In de Spaanse provincie Cuenca worden de zwarte truffels, een delicatesse die ook befaamd is omwille van zijn buitensporige prijzen, van begin december tot half maart verzameld. De oogst op de speciaal aangeplante percelen begint iets vroeger, namelijk midden november. Maar met de horeca op een laag pitje wegens de coronamaatregelen heeft de waarde van de truffels dit seizoen een duikvlucht genomen.

"Vorig jaar werd er per kilo nog meer dan €750 betaald. Dit jaar halen we maximaal €350", legt José María Martínez van Viveros Vitruf aan de plaatselijke krant Las Noticias de Cuenca uit. "Het is nog te vroeg om een precies beeld te krijgen van de situatie, maar de prijsdaling zal zeker enorme verliezen veroorzaken bij de telers”, zegt de directeur van de kwekerij die zich toelegt op de teelt van gemycorrhizeerde boompjes.

Voor Ismael Sanz, truffelteler en manager van het bedrijf Conctruf, is de situatie zorgwekkend. "De prijzen zijn gedaald tot €200 per kilo. Vorig seizoen ontvingen we voor ons product nog €800", zegt hij. Een deel van zijn oogst gaat traditioneel naar de horeca, maar dit jaar is die afzet fors teruggelopen. Nu zal 90% van de oogst bestemd zijn voor de conservenindustrie en voor de verwerking in kaas, zo zegt Sanz. Dit zijn voor de dagelijkse consumptie meer betaalbare producten en ze vormen op die manier een reddingsboei voor de telers.

Na de zware sneeuwval van begin januari wordt toch nog een prijsstijging verwacht voor de komende weken. “Pas half maart zullen we de eindbalans kunnen opmaken. Maar voorlopig lijkt het erop dat we door de ontzettend lage prijzen in een van de slechtste verkoopseizoenen van de afgelopen jaren zitten”, luidt het.

Bron: eldiario.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven