"Dit kan de reputatie van de Spaanse sinaasappel ernstig schaden"

Waarschuwing voor partijen bevroren sinaasappelen uit Andalusië

ASAJA Alicante waarschuwt dat bepaalde niet-professionele marktdeelnemers in Valencia bevroren sinaasappelen uit Andalusië, waar de storm Filomena 30 tot 40% van de citrusoogst heeft getroffen, kopen tegen de helft van de prijs en deze sinaasappelen naar de Europese markt exporteren.

"Het gaat hier om een klein aantal gevallen, maar dit soort oneerlijke praktijken is zeer verontrustend. Het leidt tot wantrouwen, definitief verlies van klanten en marktaandeel. Het kan de reputatie van de Spaanse sinaasappel ernstig schaden en een einde maken aan de goede vooruitzichten van het seizoen," verklaarde de organisatie.

"Wij beschikken over bewijzen dat sommige onprofessionele bedrijven tot tien aanhangwagens met zeer goedkope bevroren sinaasappelen per dag vullen en deze naar de Europese markten verzenden. Dat is een ramp, want de Europese consument merkt het meteen. De bevroren sinaasappel wordt snel bitter. Dit kan onze handel en de goede vooruitzichten die we hebben voor dit seizoen doen ontsporen. De Europese markt zou zijn deuren kunnen sluiten voor de Spaanse sinaasappel, wat tot een prijsdaling zou kunnen leiden," verklaarde Jose Vicente Andreu, de vice-voorzitter van ASAJA Alicante.

De organisatie benadrukt echter dat de meeste exporterende bedrijven correct handelen en zeer professioneel zijn. Zij waarschuwden echter dat enkele bedrijven zich aan deze praktijk schuldig maken.

"Deze bedrijven proberen de markt te overspoelen en de prijzen te verlagen omdat ze weigeren de bijna 0,40 cent per kilo te betalen die het citrus momenteel waard is. Wij verzoeken het ministerie van Landbouw dringend de nodige controlemechanismen in het leven te roepen om te voorkomen dat onze reputatie hierdoor onherstelbare schade oploopt, dat wij marktaandeel en klanten verliezen en dat dit structurele schade oplevert. Het ministerie moet inspecties uitvoeren in de opslagplaatsen om de oorsprong en de status van het fruit dat zal worden uitgevoerd, te verifiëren. Zij moeten ervoor zorgen dat bevroren fruit wordt weggegooid en dat alleen fruit in optimale omstandigheden op de markt wordt gebracht en wordt uitgevoerd," aldus Andreu.

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven