Verschillen in regelgeving zorgt voor oneerlijke concurrentie op walnotenmarkt

De hele AGF-sector, inclusief die van de noten, heeft behoefte aan harmonisatie van de actieve bestanddelen die in de Italiaanse en Europese teelt zijn toegestaan. Momenteel gelden er per land andere regels.

“Als we kijken naar walnoten, dan zien we dat de Italiaanse worden geteeld met een beperkt aantal actieve bestanddelen. De noten die zijn behandeld met gewasbeschermingsmiddelen komen uit het buitenland en we vinden dat er één lijn moet worden getrokken”, zegt Michele Sciannimanica, directeur van het Italiaanse Il Noceto.

Michele Sciannimanica

De directeur weet dat er in landen als Chili en de Verenigde Staten gebruik wordt gemaakt van het antibioticum kasugamycin om bacteriële ziektes tegen te gaan. “In die landen mogen dit soort middelen worden gebruikt, maar in Italië is het verboden. Onze telers verliezen tot 20% van de walnoten tijdens de teelt en ook nog een deel tijdens het drogen. Er wordt veel uit die landen geïmporteerd en dat heeft tot gevolg dat de prijs van onze walnoten daalt.”

“Wij denken dat de waarde van Italiaanse en Europese walnoten kan worden verhoogd als er wordt aangegeven wat de reden is van de lage prijzen. Of misschien moeten er wel invoerrechten worden berekend op gewassen die een lage prijs hebben ten kosten van het milieu en die onze regels niet volgen. We hebben herhaaldelijk op dit beleid aangedrongen, maar het lijkt erop dat men niet begrijpt dat milieubescherming niet beperkt hoeft te blijven tot enkele gebieden.”

De walnoten van Il Noceto worden geteeld op 220 hectare en nog eens 460 hectare zijn bestemd voor de walnotenbomenkwekerij. Het areaal is gelegen tussen de provincies Treviso, Venetië en Udine.

“In het eerste deel van het jaar is de consumptie van noten toegenomen. De goede voedingseigenschappen hebben waarschijnlijk bijgedragen aan het grotere verbruik. De afzet van gepelde walnoten is daarentegen gedaald. De gegevens van Ismea wijzen uit dat het jaar positief zal eindigen, ook al hebben we de verwachtingen moeten bijstellen.”

“De afzet van gepelde walnoten daalde van januari tot november 2020 met 2%. Toch is de omzet gestegen met 5,8%”, zegt Sciannimanica.

Binnen deze daling zijn de hoeveelheden verpakte, gepelde walnoten met 20% toegenomen en het lijkt er dan ook op dat de daling betrekking heeft op de noten in bulk. Dit zal het gevolg van Covid-19 zijn. De consument richt zich sinds het uitbreken van de pandemie op reeds verpakte groenten en fruit.

“Het ontbreken van gezellig momenten, door de horecasluiting en andere maatregelen, en de onzekerheid op de markt over hoe er met de nieuwe situatie moet worden omgegaan, hebben bijgedragen aan de lichte afzetdaling.”

“Het jaar 2019 was voor de Italiaanse notensector rampzalig, maar in 2020 was er sprake van een stijging van 20 tot 30%. De lage prijzen van de Californische walnoten hebben gezorgd voor een vertraging in de aankopen van Italiaanse walnoten, ondanks dat er in de periode september-december 2020 16% minder van de Californische walnoten werden geïmporteerd.”

Voor meer informatie:
Michele Sciannimanica
Il Noceto 
via Chiusurata, 30/A
31040 Chiarano, Treviso - Italië
+39 042 2746940
info@ilnoceto.it
www.ilnoceto.it 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven