Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ACS Food Science & Technology

Sapbereidingstechniek kan gezondheidsvoordelen van vers geperst sap beïnvloeden

Met de jaarwisseling nemen veel mensen zich voor om gezonder te gaan eten, bijvoorbeeld door meer groenten te eten. Maar wie de smaak of textuur van sommige groenten niet lekker vindt, drinkt ze misschien liever in een zelfgeperst sapje. Onderzoekers melden in ACS Food Science & Technology dat ze ontdekt hebben dat de keuze van de techniek waarmee thuis sap geperst wordt, het gehalte aan fytochemicaliën en de antioxidantwerking van gewone groentesappen kan beïnvloeden.

Huishoudelijke sapcentrifuges zijn de laatste jaren populair geworden en er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Zo maken blenders groenten fijn met snelle, draaiende messen en het sap is meestal dik met veel pulp en voedingsvezels. Centrifuges daarentegen verpulveren groenten snel en scheiden de pulp en vezels, waardoor het sap dunner is. Sapcentrifuges met lage snelheid persen sap uit met een horizontale vijzel die groenten op lage snelheid ronddraait, waardoor ze de minste warmte produceren van de drie methoden en ook pulp en vezels verwijderen.

Het persen van sap kan het gehalte aan gezondheidsbevorderende fytochemicaliën en antioxidanten in rauwe groenten veranderen doordat de binnenste weefsels worden blootgesteld aan zuurstof, licht en warmte en doordat enzymen vrijkomen. Daarom wilden Junyi Wang, Guddadarangavvanahally Jayaprakasha en Bhimanagouda Patil van de Texas A&M University de fytochemische en antioxidantgehalten vergelijken van 19 groenten die met deze drie technieken waren geperst.

Na het bereiden van sappen met de verschillende methoden, stelden de onderzoekers vast dat, in het algemeen, blenden sappen opleverde met de laagste hoeveelheden van sommige heilzame stoffen, zoals vitamine C, antioxidanten en fenolen, waarschijnlijk omdat de techniek de meeste warmte produceerde.

Sap persen op lage snelheid leverde de hoogste hoeveelheden heilzame stoffen op, hoewel voor bepaalde groenten uitzonderingen werden gevonden. Waarschijnlijk vanwege hun hogere vezelgehalte hadden gemengde groentesappen echter de hoogste hoeveelheden α-amylaseremmers, die hyperglykemie na een maaltijd zouden kunnen helpen verminderen. De onderzoekers gebruikten vervolgens massaspectrometrie en chemometrie om 85 metabolieten te identificeren en te kwantificeren in sappen bereid met de drie methoden en ontdekten dat de sapcentrifuge met lage snelheid meer verschillende metabolieten produceerde dan de andere twee methoden, maar dat de relatieve overvloed voor de drie sapmethoden verschilde op basis van de groentesoort. Daarom zouden verschillende groenten en sapmethodes unieke gezondheidsvoordelen kunnen opleveren, aldus de onderzoekers.

De auteurs zijn gefinancierd door het U.S. Department of Agriculture-Specialty Crop Research Initiative.

Klik hier om het hele onderzoek te lezen.

Voor meer informatie:
Katie Cottingham
+1 301-775-8455
k_cottingham@acs.org
acs.org

Publicatiedatum: