François Myburgh, Bet-el Fruits

Komende twee weken belangrijk voor Zuid-Afrikaanse druiven op Britse en Europese druivenmarkt

Ze zijn halverwege hun druivenseizoen en volgens François Myburgh, marketingmanager van Bet-el Fruits, is er dit jaar wat meer ademruimte op de markt.  

Hun toegang tot supermarktprogramma's, van met name witte pitloze rassen, is groter als gevolg van de verliezen die zware regenval heeft veroorzaakt in de teeltgebieden in Orange River.

Het feit dat de trossen bij alle rassen mooi gelijkmatig zijn, heeft ook zeker meegeholpen. Dit is de danken aan de ideale groeiomstandigheden in de Westkaap dit jaar, waar de droogte eindelijk onderbroken lijkt te zijn. 

Ook in India heeft zware regenval tot een forse oogstdaling geleid, waardoor er naar schatting zo'n 120 containers druiven minder vanuit India zullen worden verladen dit jaar. François zegt dat hierdoor meer ruimte op de markt zal zijn voor witte druiven uit Zuid-Afrika. 

De komende weken zullen ze de druivenmarkten in de EU en het VK nauwlettend in de gaten houden.

"De afgelopen weken zijn er grote aantallen met name gekleurde druiven uit Zuid-Afrika en Namibië aangekomen in de EU en het VK. We verwachten dan ook dat de consumptie de komende twee tot drie weken zal veranderen. Het is belangrijk om twee weken vooruit te denken op de druivenmarkt in het VK en de EU om de bottleneck aan aankomsten weg te kunnen werken."

De groeiomstandigheden op dit perceel Sweet Globe-druiven waren dit seizoen perfect (Foto: François Myburgh)

Ze gooien hun netten iets verder uit in Europa, naar gebieden buiten West-Europa, zoals Scandinavië, om minder afhankelijk te worden van het VK (hij merkt op dat Brexit nauwelijks effect heeft gehad op de fruitexport). 

Er is nog steeds plaats voor Red Globe in Zuid-Afrikaanse boomgaarden
Hoewel 70% van de boomgaarden in Hex River beplant zijn met pitloze rode druivenrassen, worden op 3% van het areaal rode rassen met pit geteeld (in Olifants River Valley is dit zelfs 8%). Dit is belangrijk omdat andere landen, waaronder Peru, stoppen met de teelt van rode rassen met pit, en dat creëert nieuwe mogelijkheden voor Zuid-Afrikaanse Red Globe-druiven.

Eind deze week of begin volgende week zal de aanvoer van Crimson-druiven uit de Westkaap op gang komen.

In de teeltgebieden liggen de opbrengsten iets boven het langjarig gemiddelde. Europa en het VK blijven de voornaamste bestemmingen voor hun druiven, die tot eind maart worden geleverd. 

Zendingen vertrekken vanuit Port Elizabeth en Durban om tijd te winnen voor markten in Verre Oosten
François zegt dat de vertragingen in de haven van Kaapstad vooral  het gevolg zijn van de wind, hetgeen normaal is in deze tijd van het jaar, en door Covid worden veroorzaakt.

Bet-el heeft haar druiven dit jaar vaker dan andere seizoenen via de havens van Port Elizabeth en Durban verladen. 

Het vervoer over de weg is wel duurder (de afstand van de Kaap naar Durban aan de oostkust bedraagt zo'n 1.500km) maar hiermee wordt oponthoud in de haven van Kaapstad vermeden, zodat het fruit de markt een week tot tien dagen eerder bereikt, en dat is met name met het oog op de viering van Chinees Nieuwjaar erg gunstig. 

Er worden momenteel zeer weinig zendingen per luchtvracht verladen (het gaat doorgaans om zeer geringe aantallen) omdat er vanwege de nieuwe lockdown minder vluchten vanuit Kaapstad vertrekken. 

 

Voor meer informatie: 
Francois Myburgh
Bet-El Fruits
Tel: +27 21 863 3164
Email: francois@betelfruits.co.za
https://www.betelfruits.com/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven