‘Solar boomgaard’ verlicht Zuid-Afrika's elektriciteitsproblemen

De bouw van zonne-energie-installaties zou een einde kunnen maken aan het elektriciteitstekort in Zuid-Afrika's fruitstreek, de Ceres Valley. De innovatieve lokale teler Ian Versfeld is het brein achter een nieuwe, zogenaamde ‘solar boomgaard’ nadat hij de installatie op zijn teeltbedrijf heeft geïnstalleerd.

De installatie op zijn Vadersgawe-boerderij heeft een veel grotere capaciteit dan wat de teler nodig heeft, zodat hij het overschot aan stroom aan het net kan terugleveren. De installatie van het systeem, dat 630 zonnepanelen (van elk 360 W) omvat die tot 226,8 kWp gelijkstroomvermogen produceren, werd in 2020 voltooid. Het systeem kan tot 376.882 kWh per jaar produceren.

De hele lokale gemeenschap heeft nu meer stroom om uit te putten en is minder kwetsbaar voor stroomonderbreking. Bovendien wordt het personeel op het teeltbedrijf van gratis elektriciteit voorzien.

"Door de zonne-energiecentrale te gebruiken om onze elektriciteit te produceren, ervaar ik een veel stabieler intern netwerk. De Solar Edge-technologie maakt monitoring en foutopsporing eenvoudig," vertelde Versfeld aan cajnewsafrica.com.

David Masureik van New Southern Energy, het bedrijf dat het zonnepark heeft ontworpen en geïnstalleerd, zei dat het project een uitstekend voorbeeld was van een netgekoppeld systeem dat een heel gebied ten goede komt: "De heer Versfeld heeft er verstandig aan gedaan de beste beschikbare technologie te kiezen om de productie van het systeem gedurende zijn hele levensduur te maximaliseren."

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven